Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Boerderij

Straatweg 27
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding BOERDERIJ, van het langhuistype, stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw en vertoont invloeden uit de Chaletstijl, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johann I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. N.B. In verband met grootscheepse wijzigingen van de boerderij onder meer in 1961, 1973 en 1986 betrekking hebbend op het interieur en het exterieur (zij- en achtergevels) zijn deze onderdelen voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving De ver van de Straatweg af, aan een licht gekromde eigen weg gelegen boerderij met evenwijdig gelegen zomerhuis. De boerderij wordt aan de zuidzijde omsloten door het parkbos. Rechts voor en naast de boerderij bevindt zich een open weide met hoogstamboomgaard. De boerenhofstede behoorde oorspronkelijk tot de historische buitenplaats Nijenrode en is bekend als 'Hoeve Nijenrode'. De langhuisboerderij staat met de nokrichting haaks op de Straatweg. Het pand is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken en heeft een zadeldak met niet-oorspronkelijke platenbedekking. Het voorhuis is hoger opgetrokken dan de stal. Aan de voorzijde zijn decoratief gesneden windveren en een houten topgeveldecoratie en een gevelmakelaar aangebracht. De drie assen tellende voorgevel heeft een risalerende middenas met op de verdieping een overdekt balkon. Het balkon is uitgevoerd met een gesneden balustrade dat wordt ondersteund door korbelen. In de eerste bouwlaag bevinden zich drie keperboogvormige vensters met meervoudige kozijnen, net als op de verdieping in de middenas. Aan weerszijden van het balkon bevindt zich een tweelichtvenster, eveneens met keperboogmotief. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw, vanwege de hoofdvorm en de gedetailleerde voorgevel alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De boerderij heeft situationele waarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex en de beeldbepalende ligging aan de Straatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520633
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding ZOMERHUIS, bij boerderij, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws ka..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende KAS met TUINMUUR uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Ter plaatse van de tuinmuur en gedeeltelijk in de nutstuin voorkomende STOOKKELDER met SCHOORSTEEN, als onderdeel van de buitenpl..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende KAS uit de jaren tien van de twintigste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenp..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TUIN, van het type nutstuin, met onder meer broeikassen, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenrode in Breukelen