Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding Vrijstaand VOEDERHUISJE in chaletstijl, uit het begin van de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formeletuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop vangrond in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. Omschrijving Het voederhuisje bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het park, ten noordoosten van de fazanterie. Het voederhuisje van één bouwlaag met riet gedekt zadeldak is vanuit een rechthoekige plattegrond in hout op een bakstenen plint opgetrokken. De houten vakwerkconstructie is ingevuld met geveldelen die bestaan uit horizontale rabatdelen en verticale delen voor de topgevels. De voorgevel (zuidoostzijde) heeft een overstekende kopgevel, die rust op korbelen. In het midden bevindt zich begane gronds een opgeklampte deur met aan weerszijden een venster met zesruits ramen. De identieke zijgevels bevatten een deur en een negenruits raam. De achtergevel (noordwestzijde) bevat twee negenruits ramen. Waardering Het bijgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een voederhuis uit het begin van de twintigste eeuw in de Chalet-stijl, vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik alsmede van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het voederhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ligging binnen de parkaanleg en de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex, in het bijzonder de fazanterie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520629
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Vrijstaande voormalige FAZANTERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenpla..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Vrijstaand EENDENHUIS, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft z..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding VOLIERE, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong ..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding PRIEEL in rustieke stijl, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws k..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TENNISHUISJE, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oors..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)