Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding PRIEEL, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. Omschrijving Het prieel bevindt zich aan de oostelijke zijde van de rozentuin. Het prieel bestaat uit een ijzeren frame, dat opgetrokken is vanuit een cirkelvormige plattegrond en heeft een koepelvormige bekroning. Aan de tuinzijde (westzijde) is het prieel open. Waardering Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een ijzeren prieel uit het begin van de twintigste eeuw, vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het prieel heeft ensemblewaarde vanwege de ligging binnen de parkaanleg van het buiten en specifiek de rozentuin en de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van deze tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520616
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode: Tuinprieel

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BREUKELEN, Straatweg ongenummerd bij 125 (prieel in rosarium van Nijenrode)inleiding Centraal in het rosarium achter het kasteel Nijenrode ..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding ROZENTUIN, vermoedelijk aan het begin van de 20ste eeuw door de tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn (opnieuw) aangelegd, a..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TUINSIERADEN, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Bela..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende, voormalige ORANGERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrod..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Ter plaatse van de tuinmuur en gedeeltelijk in de nutstuin voorkomende STOOKKELDER met SCHOORSTEEN, als onderdeel van de buitenpl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)