Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Boerderij

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding ZOMERHUIS, bij boerderij, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johann I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. Omschrijving De ver van de Straatweg af, aan een licht gekromde eigen weg gelegen zomerhuis naast de boerderij stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het zomerhuis wordt aan de zuidzijde omsloten door het parkbos van Nijenrode. Links naast het zomerhuis bevindt zich een open weide met hoogstamboomgaard. Het vrijstaande zomerhuis staat met de nokrichting haaks op de Straatweg. Het pand is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. De twee assen tellende symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in de eerste bouwlaag twee keperboogvormige vensters met meervoudige kozijnen. In de top bevindt zich een tweelichtsvenster, eveneens met keperboogmotief. De gevelindeling en de vorm van de vensters is identiek met de voorgevel van de naastgelegen boerderij. Waardering Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw, vanwege de hoofdvorm en de voorgevel alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het zomerhuis heeft situationele waarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex en de beeldbepalende ligging aan de Straatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520615
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 27
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BOERDERIJ, van het langhuistype, stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw en vertoont invloeden uit de Chaletstijl, als onderde..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Ter plaatse van de tuinmuur en gedeeltelijk in de nutstuin voorkomende STOOKKELDER met SCHOORSTEEN, als onderdeel van de buitenpl..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende KAS met TUINMUUR uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende KAS uit de jaren tien van de twintigste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenp..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende, voormalige ORANGERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrod..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenrode in Breukelen