Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Gebouw

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding Houten BOTENHUIS uit 1915, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. Omschrijving Het houten botenhuis is evenwijdig aan de Straatweg op palen in de Vecht gebouwd. Het staat schuin tegenover de zuidelijke entree met inrijhek van het park. De constructie bestaat uit houten spanten met gebogen korbelen, waarvan de spantbenen de houten palen vormen waarop het botenhuis gefundeerd is. Het pand van één bouwlaag is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken en voorzien van een met riet gedekt zadeldak. De kap heeft rondom een overstek en in het midden van de beide schilden een steekkap. De langsgevels bestaan uit verticale, houten delen met tochtlatten. De eindgevels bevatten uit elkaar staande tussen regels geplaatste verticale plankdelen. De eindgevels en steekkappen zijn voorzien van decoratief afgewerkte windveren. De rechtgesloten enkele en gekoppelde vensters bevatten zes-ruits klepramen. In de topgevels bevinden zich cirkelvormige vensters met vier-ruitsramen. De symmetrische, vijf assen tellende langsgevels zijn identiek. In de middelste travee aan de zuidwestzijde, ter plaatse van de steekkap, bevindt zich de entree met deur en links en rechts een venster. Aan weerszijden daarvan bevinden zich twee traveeën met telkens een gekoppeld venster. De kopse gevels zijn blind. De noordwestgevel bevat een naar buiten draaiende brede deur. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een houten botenhuis uit 1915, alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het botenhuis heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de oever van de Vecht alsmede vanwege de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belan..

Theekoepel

Theekoepel Straatweg
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Zeszijdige houten THEEKOEPEL onder overhangende rietgedekte kap met gesneden houten lijst en gedraaide hoek-ornamenten, uitgevoerd in late E..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding DIENSTWONING, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Bel..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Door een HEKWERK begrensd HERTENKAMP met STAL in Chalet-stijl, uit 1910, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenp..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding POORTGEBOUW als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)