Schutsluis in Breukelen

3620AA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Schutsluis

Inleiding SCHUTSLUIS, type dubbelkerende kanaalsluis, als onderdeel van het sluiscomplex, in opdracht van Waterstaat uitgevoerd. Het complex met dubbelkerende schutsluis ligt aan de monding van het riviertje de Danne nabij het Merwedekanaal. Omschrijving De kanaalsluis is gebouwd als dubbelkerende sluis met puntdeuren. In geopende toestand bevinden de houten deuren met ijzeren gehengen zich in de deurkassen, die in de gemetselde wanden van de sluishoofden zijn uitgespaard. Constructief belangrijke onderdelen van de sluishoofden zijn uitgevoerd in natuursteen, waaronder de dekplaten. Een uitzondering hierop vormen de niet oorspronkelijke dekplaten van beton van het buitensluishoofd. In de gemetselde keerwanden bevinden zich natuurstenen haalkommen met haalijzers. Op de dekplaten bevinden zich ijzeren bolders. Tussen de sluishoofden bevinden zich met basalt gedekte taluds. Waardering De sluis uit 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als voorbeeld van een dubbelkerende sluis gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning, gebouwd in opdracht van Waterstaat, en vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de (waterstaatkundige) geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De sluis heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de ruimtelijk-functionele relatie met dit kanaal, de rivier de Danne en de sluiswachterswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)