Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rustoord in Breukelen

Boerderij

Straatweg 179
3621BM Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Rustoord

Inleiding SCHUUR annex stal, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong zeventiende-eeuwse buiten Vegtvliet (rijksmonument) dat tegenover de boerderij is gesitueerd. Omschrijving De schuur is op een rechthoekige plattegrond in grauwe baksteen (kruisverband met knipvoeg) - in stijl en materiaalgebruik overeenkomstig de boerderij - opgetrokken. Het zadeldak heeft aan de voorzijde een wolfeind en is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn verrijkt met gietijzeren sierankers. De lichtgetoogde stalvensters onder rollaag zijn voorzien van ijzeren ramen met roedenverdeling en hardstenen lekdorpels. De symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) heeft een ingezwenkte lijstgevel met siervazen op de hoeken en een licht uitkragende kroonlijst. In het midden bevindt zich de getoogde entree onder strek met houten, opgeklampte, dubbele inrijdeuren. Aan weerszijden bevindt zich één venster onder strek. In de topgevel bevinden zich twee vensters. De linkerzijgevel (zuidwestzijde) heeft twee mestluiken en één stalvenster. De achtergevel (noordwestzijde) bevat een groot, later aangebracht venster en in de top een luik onder een rondboogvormig bovenlicht. De rechterzijgevel (noordoostzijde) bevat (van links naar rechts) afwisselend viermaal een stalvenster en een staldeur met bovenlicht. De meest rechtse deur heeft geen bovenlicht. Haaks op de gevel is een muurtje dat is verbonden met een hek tussen boerderij en schuur geplaatst. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur annex stal behorende bij het boerderijcomplex 'Rustoord' uit 1879 in de stijl van het Eclecticisme. De schuur is van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg. De schuur vormt als onderdeel van het boerderijcomplex voor wat betreft de voorgevel, met de boerderij in stilistisch opzicht een eenheid. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520603
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rustoord in Breukelen

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 in Eclecticistische stijl gebouwd. De boerderij..

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Rustoord'. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong ..

Vechtvliet

Straatweg 220
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Vechtvliet", rechthoekig landhuis, régence-midden 18e eeuw, in de 19e eeuw aan de voorzijde ingrijpend veranderd. Uitgebouwde kleine koepe..

Klein Vechtvliet

Straatweg 222
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
In oorsprong uit de 18e eeuw daterende, doch in de 19e eeuw door toevoeging van de bovenbouw uitgebreide DIENSTWONING, behorend bij "Vechtvl..

Vechtvliet, stallen

Straatweg 224
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Stallen, 18e eeuw, behorend bij Vechtvliet. Op het dak een ijzeren klokkenstoel met luidklok van A. Crombosch, 1760, diam. 30 cm.

Kaart & Routeplanner

Route naar Rustoord in Breukelen

Foto's (5)