Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rustoord in Breukelen

Overig

Straatweg 179
3621BM Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Rustoord

Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Rustoord'. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong 17de eeuwse buiten Vegtvliet dat tegenover de boerderij is gesitueerd. Omschrijving Het aan de Straatweg ter plaatse van de oprit naar de boerderij gelegen smeedijzeren toegangshek in de vormentaal van Lodewijk XIV stijl uitgevoerd, bevat twee hekpijlers met vleugelstukken en dubbele draaihekken. De pijlers bestaan uit rechthoekige staanders met siersmeedwerk. De draaihekken zijn uitgerust met spijlen, aan de zuidwestzijde gecombineerd met een opengewerkt siersmeed hek. De vleugels worden gevormd door een sierlijk, in voluutvormen getrokken ijzerwerk. Langs de oprit staat aan weerszijden en haaks op het inrijhek een vast gietijzeren hek met classicistische pijlers. Waardering Het hek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard smeedijzeren toegangshek in de stijl van Neo-Lodewijk XIV, vanwege de detaillering en het materiaal, vanwege de overeenkomst in vormgeving met het hekwerk van Vegtvliet alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het complex en als herinnering aan de relatie van de boerderij met het buiten Vegtvliet. Het hek heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg en de visuele relatie met het hek van Vegtvliet aan de overzijde van de Straatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520602
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rustoord in Breukelen

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 in Eclecticistische stijl gebouwd. De boerderij..

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding SCHUUR annex stal, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het ..

Vechtvliet

Straatweg 220
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Vechtvliet", rechthoekig landhuis, régence-midden 18e eeuw, in de 19e eeuw aan de voorzijde ingrijpend veranderd. Uitgebouwde kleine koepe..

Klein Vechtvliet

Straatweg 222
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
In oorsprong uit de 18e eeuw daterende, doch in de 19e eeuw door toevoeging van de bovenbouw uitgebreide DIENSTWONING, behorend bij "Vechtvl..

Vechtvliet, stallen

Straatweg 224
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Stallen, 18e eeuw, behorend bij Vechtvliet. Op het dak een ijzeren klokkenstoel met luidklok van A. Crombosch, 1760, diam. 30 cm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)