Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kloosterstraat in Geffen

Overig

Kloosterstraat 2
5386AS Geffen (gemeente Maasdonk)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Kloosterstraat

Inleiding. De BEELDENGROEP uit 1930 met elementen van Expressionisme, bestaande uit een Heilig Hartbeeld geflankeerd door een tweetal siervazen, is voor de pastorie gelegen aan de straatzijde. De beeldengroep wordt omsloten door een perkje met lage ligusterhagen. Omschrijving. Alle drie de onderdelen zijn van dezelfde natuursteen vervaardigd. Het centrale beeld is op een hoge vierkanten, tapstoelopende sokkel geplaatst. Het bestaat uit een frontale, hoog oprijzende Christusfiguur in geplooid gewaad. Hij heeft de rechterarm geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de voorzijde van de sokkel is de volgende inscriptie aangebracht: "HEILIG HART/ VAN/ JESUS/ ZEGEN ONS". De achterzijde bevat de inscriptie: "DEN ZEER EERW. HEER PASTOOR L. VAN DUN/ DOOR DE DANKBARE PAROCHIANEN AANGEBODEN 1 JUNI 1930". Aan beide zijden wordt het beeld geflankeerd door een natuurstenen siervaas uit een stuk. Op de brede vierkanten voet staat een uit vier zuilen samengestelde schacht, die op zijn beurt een schaalvormige bekroning draagt. Op de bekroning zijn bloemmotieven uitgehouwen. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft waarde als onderdeel van het complex bestaande uit pastorie en kerk. Het heeft kunsthistorische waarde als representant van de stijlperiode van de Art Nouveau. Het is van belang vanwege de artistieke kwaliteiten van het beeldhouwwerk. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Heilig Hartbeeld in Art Nouveaustijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520593
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kloosterstraat in Geffen

Complex Kloosterstraat

Kloosterstraat 2
Geffen (Gemeente Maasdonk)
Inleiding. De Neogotische PASTORIE uit 1856 ligt ten oosten van de kerk. Omschrijving. Het gebouw van twee bouwlagen onder schilddak met..

R.K.Kerk van de H. Maria Magdale

Kerkstraat 10
Geffen (Gemeente Maasdonk)
R.K.Kerk van de H. Maria Magdalena, gotische kerk met 15e eeuwse toren en vroeg 16e eeuws basilicaal schip, waaraan in 1892-1893 een dwarspa..

Brouwerswoning annex koetshuis

Kerkstraat 12
Geffen (Gemeente Maasdonk)
Inleiding. De BROUWERSWONING ANNEX KOETSHUIS van omstreeks 1890 in Traditioneel-Ambachtelijke stijl ligt in de kern van Geffen, direct naas..

Zeldenrust

Leiweg 4
Geffen (Gemeente Maasdonk)
Gesloten standerdmolen uit de 18e eeuw.

De Vlijt. Gesloten standerdmolen, afkomstig uit Boxtel

Groenstraat 18
Geffen (Gemeente Maasdonk)
Gesloten standerdmolen uit 1681, afkomstig uit Boxtel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Kloosterstraat in Geffen

Foto's (1)