Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Heesch

Graf Begraafplaats


5384ZG Heesch (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1865
Architect: C. Weber


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding. Op de aan de zuidzijde van 't Dorp gelegen begraafplaats van de Sint-Petrusparochie te Heesch bevindt zich een BAARHUISJE dat in 1865 in Neo-Gotische vormen is opgetrokken naar ontwerp van de architect C. Weber. In de nis aan de noordzijde bevindt zich een bij het gebouwtje horend, bijna levensgroot, crucifix. Bij processies en dergelijke diende het ook als kapel waarbij aan de voorzijde missen konden worden opgedragen. Het baarhuisje maakte deel uit van een omvangrijk, door Weber ontworpen, kerkelijk nieuwbouwproject. De naast de begraafplaats gelegen kerk werd echter bij een brand in 1961 beschadigd en vervolgens door nieuwbouw vervangen. Omschrijving. Het geheel vrijstaande baarhuisje is gelegen aan de achterzijde van de centrale as van de begraafplaats. Het op een rechthoekige grondslag gebouwde huisje heeft één bouwlaag en gevels opgetrokken van een in kruisverband gemetselde baksteen. In deze baksteen zijn steeds kruisvormig blokjes van twee koppen met in het midden een strek van een lichtgele baksteen aangebracht. Deze bakstenen kruisen, symmetrisch aangebracht over alle gevels, vormen zo een merkwaardige en zeldzame ornamentiek. Op alle hoeken bevinden zich overhoekse gemetselde steunberen met een gecementeerde afdekplaat. Iets uitspringende sokkelzone met zandstenen waterlijst. Het baarhuisje heeft een zadeldak met Maasgedekte leien. Tegen de dakrand is een houten windveer met een kartelrand van neogotische stijlmotieven aangebracht. Topgevels met gemetselde ezelsrug en een stenen kruisbloem als bekroning. Aan de voorzijde heeft het huisje een grote maar vrij ondiepe spitsboognis waarin tegen de achterwand op een bakstenen sokkel een half vrijstaande crucifix is aangebracht. Hierboven bevindt zich het opschrift: MISSIE 1875. Het crucifix wordt geflankeerd door recentere beelden van de apostelen Petrus en Paulus. De zijgevels van het baarhuisje zijn blind uitgevoerd. Aan de achterzijde bevindt zich een kleine opslagruimte met een segmentboogpoort met houten klampdeur en geflankeerd door twee kleine segmentboogvenstertjes met vierruits ijzeren ramen. Waardering. Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzondere uitdrukking van de geestelijke en typologische ontwikkeling van het gebruik van een baarhuisje. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de unieke plaats die het vanwege de ongebruikelijke ornamentiek in het oeuvre van de architect C. Weber inneemt. Het baarhuisje is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520582
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Heesch

Hoevecomplex bestaande uit woonhuis, bakhuis en schuur, onder met blauwe Hollandse en muldenpannen gedekte zadeldaken

't Dorp 92
Heesch (Gemeente Bernheze)
Uit 1770, 1867 en 1900-1910 daterend, in schoon metselwerk (met gepleisterde plint) opgetrokken HOEVECOMPLEX, bestaande uit woonhuis (A), ba..

Gemeentehuis van Heesch

't Dorp 61
Heesch (Gemeente Bernheze)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS van de gemeente Heesch, tussen 1939 en 1941 als ommetseling van een voorganger uit 1838 opgetrokken in Tr..

boerderij

Nieuwe Hescheweg 279
Oss
Inleiding Geheel vrijstaande, uit 1898 daterende DWARSDEELBOERDERIJ met ingang aan de korte gevel. Het in ambachtelijke-traditionele vormen..

Boerderij van het kortgeveltype

Vinkelsestraat 57
Heesch (Gemeente Bernheze)
Inleiding. BOERDERIJ van het kortgeveltype, omstreeks 1890 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele vormen. De geheel vrijstaande boerderij..

De Berkt

Kasteellaan 1
Heesch (Gemeente Bernheze)
Rechthoekig adellijk huis (16e eeuw) met souterrain, bel-etage en verdieping, gedekt door een pannen schilddak. Gepleisterde gevels met vens..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Heesch

Foto's (3)