Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Heeswijk

Overig


5384ZG Heeswijk (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. HEILIG HARTBEELD met knielende figuren. Het beeld werd opgericht door enkele parochianen ter herinnering aan het 25-jarig herderschap van pastoor Der Kinderen in 1927. De ontwerper van het beeld was Dorus Hermsen; de uitvoerder Aloys de Beule. Het zandstenen beeld is opgetrokken in onder meer van de Neo-Gotiek afgeleide vormen. Het beeld bevindt zich aan de zuidzijde van een driehoekig grasveld onder hoge beplanting van Amerikaanse eiken. Het beeld is in compositie een afgeleide van het uit 1925 daterende en door dezelfde kunstenaars ontworpen en vervaardigd Heilig Hartbeeld aan het Emmaplein in Den Bosch. Omschrijving. Driedelig hardstenen basement op een betonnen voet. Beeld op een bewerkte stenen sokkel van circa 1,5 meter hoog. Op deze sokkel bevinden zich verschillende in reliëf aangebrachte opschriften. Verder is op de sokkel een op de voorzijde en de hoeken een sierrand met bladmotieven in reliëf aangebracht. Het opschrift met de opdracht is centraal aan de voorzijde aangebracht: "ter eere van de koning der liefde werd Ao Di 1927 ter herdenking van het 25 jarig herderschap van pastoor Der Kinderen dit monument opgericht door de dankbare parochianen". De compositie van het eigenlijke beeld is sterk frontaal gericht en is driehoekig van opzet. Het centrum wordt gevormd door een staande, bebaarde, blootvoetse en van een bronzen nimbus voorziene Christusfiguur, gekleed in een lang geplooid gewaad met een mantel die door een hartvormige sluiting bijeen wordt gehouden. Zijn armen zijn iets geopend en de handen worden zegenend gehouden boven de hoofden van enkele aan zijn voeten geknielde figuren. Onder zijn rechterhand is dat een in een jurk geklede vrouw met kind op de arm. De vrouw draagt eenvoudige klompen en heeft op haar hoofd een Brabantse poffer. Onder de linkerhand van Christus is een eenvoudig geklede boer met een ploeg onder zijn linkerarm en een muts in de rechterhand weergegeven. Hij heeft halfhoge werkschoenen aan. De onderzijde van de ploeg vormt tevens een verbinding tussen de beide geklede figuren en sluit de onderzijde van de beeldcompositie af. Aan de rechter zijkant en achterzijde van het beeld wordt de compositie afgesloten door een bijeen gebonden korenschoof. Waardering. Het Heilig Hart beeld is van algemeen belang vanwege de hoge cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling. Tevens is het beeld van belang vanwege de hoge kunsthistorische kwaliteit, de ongebruikelijke iconografie met boerenfamilie en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de Bossche schilder D. Hermsen en de beeldhouwer A. de Beule. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Dinther (Bernheze) Rijksmonument 520580 H.Hartbeeld.JPG
Kunstenaar Aloïs De Beule
Jaar 1927
Materiaal Zandsteen
Locatie Den Dolvert, Dinther
Monumentnummer 520580
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Dinther.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld was een geschenk van een aantal parochianen ter herinnering aan het 25-jarig jubileum van pastoor Der Kinderen in 1927. Het beeld werd door de Belgische beeldhouwer Aloïs De Beule gemaakt naar een ontwerp van de Bossche kunstschilder Dorus Hermsen.

Beschrijving

De zandstenen beeldengroep bestaat uit een Christusfiguur, die zegenend zijn handen houdt boven een boerengezin. Rechts van hem een geknielde vrouw met kind en links van hem een geknielde man met een handploeg. De vrouw dracht een poffer, de man houdt een muts in zijn rechterhand. Het beeld lijkt qua driehoekscompositie, zij het in spiegelbeeld, op het Heilig Hartbeeld dat De Beule in 1925 maakte voor 's-Hertogenbosch.

Op de voorzijde van de sokkel is een tekst aangebracht:

Aanhalingsteken openen

Ter eere van de Koning der liefde werd A° D. 1927 ter herdenking van het 25 jarig herderschap van Pastoor der Kinderen dit monument opgericht door de dankbare parochianen

Aanhalingsteken sluiten

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "vanwege de hoge kunsthistorische kwaliteit, de ongebruikelijke iconografie met boerenfamilie en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de Bossche schilder D. Hermsen en de beeldhouwer A. de Beule."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Heeswijk

Dwarshuis onder zadeldak tussen zijtopgevels

Den Dolvert 13
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zijtopgevels. Zesdelige schuiframen. 19e eeuw.

woonhuis

Den Dolvert 5
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding. WOONHUIS, voorgevel aan het einde van de negentiende eeuw opgetrokken in een Eclectische stijl. Het ongebruikelijk geproportione..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
N.H. Kerk. Eenvoudige zaalkerk uit 1822, met boogvensters en dakruiter.

Nederlands Hervormde Pastorie

Kerkstraat 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
N.H. Pastorie. Vroeg 19e eeuws met gepleisterde lijstgevel en Empire schuiframen.

Sint-Servatiuskerk

Sint Servatiusstraat 1
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding. Sint-Servatius, KERK, tussen 1877 en 1879 opgetrokken naar ontwerp van de architect J. Werten in Neo-Gotische stijl. De torenpin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)