Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hardstenen pomp in Roermond

Overig

Voorstad Sint Jacob 14
6041LM Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1865
Architect: ijzergieterij Giesbers en Van Deun

(1 recensie)

Beschrijving van Hardstenen pomp

Inleiding Centraal op een langwerpig driehoekig pleintje in de Voorstad Sint Jacob gesitueerde POMP uit 1865, gegoten door ijzergieterij Giesbers en Van Deun. Stillistisch vertoont de waterpomp invloeden van de Neo-Renaissance. IJzergieterij Giesbers en Van Deun was gevestigd in Roermond, halverwege de negentiende eeuw de tweede industriestad van Limburg. De firma Giesbers en Van Deun goot indertijd voor diverse gemeenten waterpompen. Hiervan zijn er thans nog maar enkele bewaard gebleven. Omschrijving De ranke, gietijzeren waterpomp beslaat een vierkante plattegrond met afgeschuinde hoeken en is opgebouwd uit een breder tweedelig basement, het pomplichaam en een bekronende hoed met groot overstek. Basement en hoed zijn omzoomd met sierlijsten. Het versoberde pomplichaam bestaat uit casementen. Aan de voorzijde een decoratieve zwanenhoofdkraan, aan de zijkant de zwengel met gebogen handgreep. De hoed wordt bekroond met een palmet. Waardering De pomp op het pleintje in de Voorstad Sint Jacob is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden en vertegenwoordigt algemeen belang als uitdrukking van de historische collectieve watervoorziening en als herinnering aan de ijzergieterijen en industriƫle ontwikkeling van Roermond in de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarnaast is het object van belang voor de typologische ontwikkeling van Limburgse dorpspompen. Het object bezit kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de sierlijke detaillering van met name de zwanenhoofdkraan. De situering op een klein pleintje in de Voorstad Sint Jacob verleent de pomp ensemblewaarde. Het object bezit zeldzaamheidswaarde als voorbeeld van thans nog maar sporadisch bewaarde gebleven, maar ooit in serie geproduceerd straatmeubilair. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520570
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:36:33.0

Recensies en ervaringen (1)

Hardstenen pomp
1
Recensie door: ()
Een gietijzeren kunstwerk! Als 'hardstenen' pomp daarom uniek.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hardstenen pomp in Roermond

Huis met gewijzigde en gepleisterde puntgevel

Voorstad Sint Jacob 10
Roermond
Huis met gewijzigde en gepleisterde puntgevel, XVIII-XIX; rechterzijgevel ten dele van mergel, door bogen verbonden met de zijgevel van nr 8..

Huis met schilddak en brede gepleisterde lijstgevel met een rondbogige koetspoort in een hardstenen omlijsting met verdiepte pilasters - waarin festoe ..

Voorstad Sint Jacob 8
Roermond
Huis met schilddak en brede gepleisterde lijstgevel met een rondbogige koetspoort in een hardstenen omlijsting met verdiepte pilasters - waa..

Huis met hoog zadeldak en aan de straat een gepleisterde lijstgevel

Voorstad Sint Jacob 6
Roermond
Huis met hoog zadeldak en aan de straat een gepleisterde lijstgevel, XVIII-XIX; pui gewijzigd.

Huis met schilddak en eenvoudige lijstgevel

Voorstad Sint Jacob 19
Roermond
Huis met schilddak en eenvoudige lijstgevel, XIX.

Huis met zadeldak en met ten dele gepleisterde brede lijstgevel

Voorstad Sint Jacob 3
Roermond
Huis met zadeldak en met ten dele gepleisterde brede lijstgevel, XIX; aan de zijde van de Roer twee lagere uitbouwen met schilddak, aan weer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hardstenen pomp in Roermond