Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mouterij 'Limburgia' in Roermond

Nijverheid Industrie

Spoorlaan Noord 2 A
6043AK Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1877-1905


Beschrijving van Mouterij 'Limburgia'

Inleiding Mouterij "Limburgia" is in 1877 als caramel-dextrinefabriek gebouwd. Twee jaar later werd in hetzelfde gebouw kunstboter gefabriceerd. Het geïncorporeerde woonhuis (west) dateert naar verluidt uit 1883. In het jaar 1905 vestigde Louis Beltjens na verbouwing een mouterij in hetzelfde pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de mouterij als opslagplaats. In het laatste oorlogsjaar verbrandde de houten eesttoren. Architect A.J.N. Boosten voorzag in 1947 in een bakstenen vervanger. In 1953 zijn een opslagruimte en productieloods gebouwd (noord-oost). Modernisering van het productieproces leidde in het begin van de jaren '60 van de twintigste eeuw tot ontmanteling van het verouderde vloermoutprincipe: men ging tot het zogeheten kastenprincipe over. Tot aan het einde van de jaren '60 vervulde het pand de functie van mouterij. Omschrijving De voormalige mouterij "Limburgia" ligt aan het spoorwegemplacement van Roermond in het vroegere Roermondse Veld en telt drie parallelle bouwblokken die tezamen een vierkante plattegrond opleveren. Overhoeks, tegen de noordoostzijde, zijn tegen dit vierkant twee parallelle bouwblokken opgetrokken waaruit een kloeke, vlakgedekte eesttoren met schoorsteen oprijst waarop een gek is geplaatst. Het gehele complex telt zeven bouwvolumes en is gebouwd in rode baksteen en wordt gedekt met zadeldaken, platte daken en een geknikte kap. Het overgrote deel van deur- en vensteropeningen is dichtgemetseld; kozijn- en raamhout ontbreken vrijwel geheel. Inwendig is de voormalige mouterij ontmanteld. Waardering De mouterij Limburgia is van belang als bijzondere uitdrukking van een economische, technische en typologiche ontwikkeling en bezit industrieel- archeologische waarde. Ensemblewaarde ontleent het complex aan de situering binnen de spoorzone met behalve de mouterij, het vml. BACO-gebouwencomplex, de beschermde spoorwegwatertoren en overige spoorinfrastructuur. Het gebied als geheel is van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Roermond. De voormalige mouterij Limburgia bezit tenslotte architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidwaarde. Het gebied als geheel is van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Roermond. De voormalige mouterij Limburgia bezit tenslotte architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidwaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mouterij 'Limburgia' in Roermond

BACO

Veeladingstraat 5
Roermond
Inleiding De FABRIEK, genaamd BACO is gelegen op een voormalig industrieterrein, dat zich heeft ontwikkeld langs de spoorlijn Roermond-Sitt..

Herenhuis

Willem II Singel 21
Roermond
Inleiding Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de Willem II singel is gebouwd in 1894 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect J. S..

Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren

Willem II Singel 51
Roermond
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren, XIX B.

Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren

Willem II Singel 53
Roermond
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren, XIX B.

Blok van zeven arbeiderswoningen

Koningin Regentesselaan 48
Roermond
Inleiding Het Blok van zeven ARBEIDERSWONINGEN is gelegen aan de Koningin Regentesselaan in het Roermondse Veld. Het blok vormt samen met n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)