Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kepelse Meule in Roermond

Molen

Herkenbosscherweg 34
6045AS Roermond
Limburg

(1 recensie)

Beschrijving van Kepelse Meule

Inleiding Vml. windmolen genaamd Kepelse Meule. De molenromp (benedenbouw) dateert uit 1882. Na de eeuwwisseling werd de molen enkele meters verhoogd om zodoende een betere windvang te verkrijgen. In 1929 werden kap en wieken verwijderd. Omschrijving Molengebouw bestaande uit een bakstenen molenromp op een brede ronde basis naar boven versmallend. Opbouw van na de eeuwwisseling eveneens in baksteen en cilindervormig. Metselwerk in kruisverband. Toegang tot de molen in een aangebouwd bolvormig bakstenen bouwdeel met hierin een rechthoekige houten poort. Afgeplat houten schilddak. Aan weerszijden van de poort bakstenen steunberen. Molenromp met segmentboogvormige en rondboogvormige houten vensters. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. De elektrische graanmaalderij uit 1931 is nagenoeg in tact aanwezig. Een dubbele houten maalstoel met een koppel 17-er blauwe Duitse maalstenen. Houten silo's voor graanopslag; zeefmachines; hefinrichtingen; systeem met houten bakken voor doorvoer van graan en meel. Waardering De molenromp bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economisch-historische en technische ontwikkeling. De molenromp met de graanmaalderij met de nieuwe voorzieningen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd betreft een uniek stuk industrieel erfgoed en geeft een goede indruk van de molenevolutie. De in de molen aanwezige graanmaalderij kan mede door zijn zeldzaamheidswaarde beschouwd worden als een industrieel-archeologisch relict van nationaal belang. De molenromp en m.n. het interieur zijn van algemeen belang wegens de hoge mate van typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520567
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kepelse Meule
2
Recensie door: ()
Het deel dat de molen is opgehoogd na 1900 klopt niet, in 1885 is de ze verhoogd. In de verkoopakte uit 1884 staat dat de molen binnen een jaar verhoogd moest worden. In de 50er jaren is het koppel kunststenen uitgebroken om plaats te maken voor een hamermolen van Van Aarsen uit Panheel.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kepelse Meule in Roermond

Ommuring, aanleg en grafmonumenten

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding OMMURING, AANLEG en GRAFMONUMENTEN op de gemeentelijke begraafplaats in de wijk Kapel in 't Zand, in de volksmond "het Oude Kerkh..

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kepelse Meule in Roermond

Foto's (1)