Meer dan 63.000 rijksmonumenten


BACO in Roermond

Nijverheid Industrie

Veeladingstraat 5
6041HW Roermond
Limburg


Beschrijving van BACO

Inleiding De FABRIEK, genaamd BACO is gelegen op een voormalig industrieterrein, dat zich heeft ontwikkeld langs de spoorlijn Roermond-Sittard, vlakbij het station van Roermond. De BACO-fabriek is gebouwd in traditionele stijl. Het hoge volume in 1905 is gebouwd als meelfabriek voor Arius van Andel en is in gebruik geweest als "Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek" en als (laatste) Roermondse koffiebranderij. Het platte dak had oorspronkelijk grote overstekken. Het hoge volume heeft een niet-oorspronkelijke entree en een volume voor laden en lossen. Omschrijving FABRIEKSGEBOUW met hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden bestaande uit een volume van zes bouwlagen onder een plat dak. Het fabrieksgebouw heeft een opstand in baksteen in kruisverband met per verdieping verjongende buitenmuren. Het pand heeft een inwendige draagconstructie met in de eerste laag betonkolommen en betonnen verdiepingsvloer en verder stalen kolommen. In de gevel bevinden zich rechthoekige stalen 15-ruits vensterkozijnen onder een rollaag en boven een baksteen dorpel. De vensters in de eerste laag zijn aan de voorzijde dichtgemetseld en rechts zijn een brandtrap en enkele deuren geplaatst. Boven de tweede en vierde bouwlaag bevindt zich een dubbele uitspringende laag baksteen. De hoeken van het pand hebben 9-ruits vensters en dubbele lisenen en steken boven het dak uit. Waardering De BACO-fabriek bezit cultuurhistorische waarden als prominent voorbeeld van de typologische ontwikkeling van fabrieksgebouwen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang van het object voor de geschiedenis van de bouwtechniek, het materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De constructie in het BACO-gebouw is één van de rijkste gietijzeren constructies in de Limburgse fabrieksgebouwen en derhalve van uitzonderlijk groot belang. Het pand is van bijzondere betekenis wegens de situering langs het spoor en is daardoor verbonden met de ontwikkeling van het industrieterrein rond het station in Roermond. Daarnaast is het pand van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het pand is van belang vanwege de herkenbaarheid in relatie tot de stedelijke omgeving. Het fabrieksgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van BACO in Roermond

Dubbel herenhuis

Willem II Singel 42
Roermond
Inleiding Het dubbel HERENHUIS is gelegen aan de Willem II-singel in Roermond. De panden zijn gebouwd in Traditionele stijl met invloed va..

Dubbel herenhuis gelegen in de gesloten straatwand van de willem ii singel met bebouwing van het begin van de 20ste eeuw

Willem II Singel 46
Roermond
Inleiding Dubbel HERENHUIS gelegen in de gesloten straatwand van de Willem II singel met bebouwing van het begin van de 20ste eeuw. Het pan..

Herenhuis

Willem II Singel 21
Roermond
Inleiding Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de Willem II singel is gebouwd in 1894 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect J. S..

Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren

Willem II Singel 51
Roermond
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren, XIX B.

Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren

Willem II Singel 53
Roermond
Huis met gepleisterde en geornamenteerde lijstgevel, en met balcons boven de voordeuren, XIX B.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)