Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muur en hekwerk Louisa-pension in Roermond

Overig

Pollartstraat 6
6041GC Roermond
Limburg


Beschrijving van Muur en hekwerk Louisa-pension

Inleiding Het TOEGANGSHEK loopt evenwijdig aan het Munsterplein en vormt de toegangspoort tot het binnenplein van het Louisa-pension en het Godshuis. Beide gebouwen zijn rijksbeschermd. De toegangspoort dateert uit 1935. Omschrijving Het TOEGANGSHEK is symmetrisch van opbouw en bestaat uit een metalen hekwerk op baksteen onderbouw met hardsteen deklaag. Centraal bevindt zich een driedelige poort, waarvan de twee buitenste in afzonderlijke baksteen muren in kruis- en koppenverband met plint onder hardsteen. In deze rondboogvormige poorten bevinden zich decoratieve hekwerken. De muren hebben pilasters aan de zijden van de centrale poort. De gehele muur wordt gedekt door een deksteen en ter plaatse van de pilasters door een hardstenen bol. Tussen beide pilasters bevindt zich de centrale entree met twee hardstenen stootstenen, een tweedelig hekwerk met gewelfde bovenkant, onder een eveneens gewelfd hekwerk met de tekst "Louisapension" en het jaartal "1935". De baksteen muren en pilasters zijn geprofileerd bij de aansluiting van een hekwerk. Waardering De toegangspoort met toegangshek vormt een essentieel onderdeel van het achtergelegen Godshuis en Louisapension, die beide rijksbeschermd zijn. De poort is van belang vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek en vanwege de situering verbonden aan de ontwikkeling van Roermond. De poort met toegangshek is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en het aanzien van de stad Roermond. De toegangspoort met toegangshek is van algemeen belang als onderdeel van het Godshuis en het Louisapension en vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden en vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520542
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muur en hekwerk Louisa-pension in Roermond

Godshuis, gebouwd als gouvernementshuis

Pollartstraat 8
Roermond
Godshuis, in 1681-1700 door de architect Bertholet gebouwd als gouvernementshuis (Prinsenhof). Aan de zijde van het voorplein vooruitspringe..

Penitentiaire inrichting

Pollartstraat 9
Roermond
Inleiding De penitentiaire inrichting gebouwd naar een ontwerp van architect Allard Pierson in 1857-1863. Het gebouw bestaat uit een voorbo..

Voormalige bisschoppelijk paleis

Pollartstraat 5
Roermond
Voormalig bisschoppelijk paleis, 1666. Drie vleugels om een voorplein, dat door een statig hek in Lodewijk XVI-stijl met door vazen bekroond..

Hardstenen pomp,afkomstig van de steegstraat

Hardstenen Pomp a/h Munsterplein
Roermond
Hardstenen pomp, 1752, afkomstig van de Steegstraat; eertijds bekroond door het beeld van de H.Johannes Nepomuk.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Munsterstraat 7
Roermond
Huis met gepleisterde lijstgevel, XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Muur en hekwerk Louisa-pension in Roermond