Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de roermondse weerd in Roermond

Weg En Waterwerk

De Weerd 1
6041TK Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1926
Architect: Rijkswaterstaat


Beschrijving van Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de roermondse weerd

Inleiding Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de Roermondse Weerd. De stuw werd omstreeks 1926 gebouwd naar ontwerp van Rijkswaterstaat. De stuw van Roermond vormt samen met de stuwen van Linne en Belfeld het drietal stuwen dat in het kader van de Maaskanalisatie in de jaren twintig van de 20ste eeuw in Midden- en Noord-Limburg werden aangelegd. Omschrijving De stuw bestaat uit een poirée (lage verwijderbare schotten dwars in de rivier) en een stoney (constructie met regelbare schuiven). De stoney tegen de westelijke oever van de Maas heeft drie betonnen pilonen met daartussen 2 stroomgaten. De pilonen van de stuw zijn opgetrokken uit onbekleed beton. Over het geheel ligt een schuin overkragende metalen constructie met daarop twee rechthoekige houten gebouwtjes onder vlakke tentdaken. In deze gebouwtjes bevindt zich de authentieke hefinrichting. Op halve hoogte van de pilonen ligt aan de bovenstroomse zijde van de pilonen een loopbrug over de stroomgaten. De loopbrug rust op een door een sprong in de dikte van de pilonen gevormde dorpel. Vanuit deze dorpel leiden trappen aan weerszijden van de pilonen naar een lager gelegen en opnieuw uitspringend plateau aan de benedenstroomse zijde. De schuiven worden bewogen in verticale sponningen in de pilonen. De poirée bestaat uit een metalen brug met daar overheen rails waarover een kraan kan rijden om de schotten te plaatsen. Waardering De stuw is van belang vanwege zijn gave, architectonische hoogwaardige verschijningsvorm en als beeldbepalende factor in het vlakke landschap van het winterbed van de Maas. De stuw is verder van belang vanwege zijn rol in de kanalisatie van de Maas waarmee in het begin van deze eeuw op grootscheepse schaal een begin werd gemaakt. Eveneens is de stuw van belang vanwege de vroege, kale toepassing van beton in een waterbouwkundig kunstwerk. De stuw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter. De architectuurhistorische waarden van de stuw wordt worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De stuw is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek. De stuw is van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520510
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:36:33.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de roermondse weerd in Roermond

Sluis

De Weerd 1
Roermond
Inleiding Ten westen van de stuw in de Roermondse Weerd gelegen sluis ten behoeve van het schudden van schepen op de Maas. De sluis werd om..

Hoeve De Donck

De Weerd 94
Roermond
Inleiding Grote vrijstaande boerderij in carrévorm. De boerderij is in de Maasuiterwaarden gesitueerd ten westen van de Maas nabij het buu..

Uit zandsteenblokken bestaande onderbouw van een halfronde muurtoren, thans onder straatniveau

Pastoorswal bij 2
Roermond
Uit zandsteenblokken bestaande onderbouw van een halfronde muurtoren, XIII, thans onder straatniveau.

Ernst Casimirkazerne: poortgebouw

Wilhelminasingel 10
Roermond
Inleiding U-vormig, breed uitgestrekt bakstenen poortgebouw naar ontwerp uit 1938 van kapitein der Genie A.G. Boost, voltooid in 1939. Het..

Sint-Christoffelkathedraal

Grotekerkstraat 29
Roermond
Kathedraal Sint Christoffel. Gotische kruisbasiliek met westtoren, een dwarspand met driezijdige sluitingen en een driebeukig hallenkoor, XV..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de roermondse weerd in Roermond