Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf Guillaume in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Graf Guillaume

Inleiding Grafmonument voor de Roermondse musicus Max Guillaume en zijn echtgenote Melanie Lardinois. Dirigent Max Guillaume was van betekenis voor het Limburgse muziekleven in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij werd geboren te Brugge (B.) in 1851 en stierf te Roermond in 1904. Het grafmonument is gesitueerd in de buurt van de bisschoppenkapel centraal op de begraafplaats. Omschrijving Grafmonument bestaande uit een brede hardstenen sokkel met hierop een grafsteen met inscriptie. Op deze steen een smal hoog hardstenen grafteken met hierop afbeeldingen van muziekinstrumenten o.a. harp, luit, triangel, fluit en klarinet. Het grafteken wordt bekroond met een stenen kruis. Tegen de sokkel is een hardstenen gedenkplaat geschroefd met o.a. de naam van de echtgenote van Guillaume, mevrouw Melanie Lardinois, overleden in 1936 te Roermond. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520498
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf Guillaume in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Kaart & Routeplanner