Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf Nizet in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Graf Nizet

Inleiding Het graf van de familie Nizet bevindt zich vooraan op de begraafplaats rechts vlakbij de hoofdingang aan de zuidzijde. Datering XIX B. Gedenkteken werd vervaardigd door J. Geelen te Roermond. De toegepaste bouwstijl is beïnvloed door het Neo-classicisme. De familie Nizet behoorde tot de belangrijkste ondernemersfamilies van Roermond. Omschrijving Imposant gedenkteken op hardstenen basement. Hierop een zandstenen sarcofaag met hardstenen bovenplaat waarop een ten hemel wijzende engel en een knielende vrouw. Beide figuren bevinden zich aan weerszijden van de te ruste gelegde overledene. Op de sarcofaag is een witmarmeren gedenkplaat aangebracht met het opschrift "Rustplaats Familie Nizet". De gedenkplaat bevindt zich in een decoratieve omlijsting. De sarcofaag is versierd met bladornamenten, lauwerkransen, rozen, palmtakken en een kruis. Op de hoeken van de sarcofaag klauwornamenten. Gedenkteken heeft een gecementeerde bakstenen kern met een zandstenen omhulling. De sculpturen op de sarcofaag zijn geheel in zandsteen uitgevoerd. Aan de voorzijde van de sarcofaag een betegelde vloer met hierin het ijzeren luik naar de grafkelder. IJzeren luik voorzien van decoratief beslag. Het gedenkteken wordt omgeven door een hekwerk bestaande uit 11 kleine hardstenen kolommen verbonden door Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520497
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf Nizet in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf Nizet in Roermond