Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mausoleum Van de Winkel-Höppener in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Mausoleum Van de Winkel-Höppener

Inleiding Het mausoleum van de familie Van de Winkel-Höppener is aan het einde van de centrale middenlaan op het kerkhof gesitueerd. Datering XXa. De familie Van de Winkel-Höppener heeft o.a. burgemeesters van Roermond voortgebracht. Het grafmonument bevat klassieke elementen. Omschrijving Het mausoleum van de familie Van de Winkel-Höppener bestaat uit een grafmonument met daaromheen een tegelvloer met hekwerk. Het grafmonument bestaat uit een natuurstenen sokkel met daarop een marmeren plaat met inscriptie. Op de sokkel een wit zandstenen beeld van een treurende engel voor een grafkruis en algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische met op de voorgrond een palmtak. Rond het monument een rechthoekig vloertje bekleedt met kleine grijze tegels. Vooraan in dit vloertje een luik naar de grafkelder. Rond dit vloertje een hekwerk bestaande uit 8 natuurstenen kolommen verbonden met een ketting. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling in de grafcultuur voor voorname katholieke families. Het grafmonument is tevens van belang als typologische ontwikkeling van grafmonumenten voor de sociale bovenklasse. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520496
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mausoleum Van de Winkel-Höppener in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mausoleum Van de Winkel-Höppener in Roermond