Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel Familie Bongaerts in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Grafkapel Familie Bongaerts

Inleiding Neo-gotische grafkapel van de familie Bongaerts. De kapel is tegen de kerkhofmuur aan de noordzijde van het kerkhof gesitueerd. Datering 1860. De bekendste telg uit het geslacht Bongaerts was ir. Max C.E. Bongaerts, hij was vele jaren lid van de Tweede Kamer en Minister van Waterstaat. Omschrijving Neo-gotische grafkapel is vrijwel geheel in natuursteen opgetrokken en afgedekt met een geknikt zadeldak met leien. Frontgevel met dubbele houten deur voorzien van houtsnijwerk in spitsboog- en vierpasmotief. Aan de benedenzijde is de deur voorzien van een decoratief smeedijzeren hekwerk. De deur bevindt zich in een spitsboogvormig geveldeel en wordt geflankeerd door twee hardstenen pilasters. In het spitsboogvormige vulstuk aan de bovenzijde van de deur een vierpasvormig glas-in-lood raam. Frontgevel loopt uit in topgevel met schouderstukjes en bekroond met een stenen kruisje. In de linker- en rechterzijgevel drie gekoppelde spitsboogvensters met glas-in-lood. Aan de bovenzijde van de vensters driepastracering. Achtergevel van de kapel aan de kerkhofmuurzijde bestaat uit gecementeerde baksteen voorzien van imitatievoegen. Waardering De grafkapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling in de architectuur van grafmonumenten op rooms-katholieke begraafplaatsen. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520495
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel Familie Bongaerts in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkapel Familie Bongaerts in Roermond