Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf Zouaaf Küppers in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Graf Zouaaf Küppers

Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat tegen de republikein Garibaldi te beschermen. Vanwege de vreemde krijgsdienst verloren zij in principe het Nederlanderschap. Het grafmonument is gesitueerd aan de oostzijde van het centrale middenpad op het kerkhof. Omschrijving Het grafmonument voor Zouaaf Küppers bestaat uit een kubusvormige gecementeerde bakstenen sokkel met hierin een zwarte marmeren plaat met inscriptie. Op deze sokkel een zandstenen beeld van zouaaf Küppers gekleed in zouavenuniform en wijzend naar Rome. Naast hem een zandstenen beeld van zijn geknielde weduwe. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de zouaven die einde 19de eeuw vochten voor de Vaticaanse Staat, en het grafmonument is typologisch bijzonder te noemen. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520493
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf Zouaaf Küppers in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Grafmon. Leendert Willem de Leeuw

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument op het verlorene kerkhof dat herinnert aan de periode 1940-1945. Omschrijving Eenvoudig grafmonument bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf Zouaaf Küppers in Roermond