Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers. Het grafmonument bevindt zich direct achter de bisschoppenkapel die centraal op de begraafplaats is gesitueerd. Omschrijving Grafmonument bestaande uit een natuurstenen sokkel met vier hoekpilasters. Het grafmonument is uitgevoerd in natuursteen. Op de voorzijde van de sokkel is een koperen gravure met dodenmasker van architect Dr. P.J.H. Cuypers aangebracht vervaardigd door Vic. Spreukels in 1921. Op de sokkel een natuursteen kolom met aan elke zijde een zandstenen beeld van een van de vier evangelisten op een kleine console onder een spitsboogvormig baldakijn. Het grafmonument wordt bekroond met een stenen kruis. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling als grafmonument voor een van de belangrijkste architecten van rooms-katholieke huize in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520492
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Grafmon. Leendert Willem de Leeuw

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument op het verlorene kerkhof dat herinnert aan de periode 1940-1945. Omschrijving Eenvoudig grafmonument bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm in Roermond