Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel Stolzenberg in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg


Beschrijving van Kapel Stolzenberg

Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbouw op zeshoekige grondslag, voorzien van een met leien gedekt tentdak. Dak bekroond met zinken pion. In kruisverband gemetselde gevels met natuurstenen plint, waterlijsten, hoekblokken en vensteromlijstingen. De voorzijde aan het hoofdpad bezit een monumentale ingangspartij. Rechthoekige houten deur met smeedijzer beslag. Drie hardstenen toegangstreden. Deur in een hard stenen omlijsting met aan bovenzijde van de deur een spitsboogvormige hardstenen nis met hierin een beeldje van de Herrijzende Christus met staf en vaandel in een vuurgloed. Geveldeel met deur iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met hardstenen afdekking. Topgevel bekroond met hardstenen kruis. In vier zijden bevinden zich smalle stalen spitsboogvensters met glas-in-lood. Bloktanddecoratie onder de kroonlijst. Aan de achterzijde eveneens een licht risalerend geveldeel uitlopend in een topgevel met hardstenen afdekking en bekroond met een hardstenen kruis. De hoekstukken boven de waterlijst zijn voorzien van een letteropschrift: deze letters betreffen waarschijnlijk initialen van leden van de familie Stolzenberg. Waardering De grafkapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling als grafmonument op een Rooms-Katholieke begraafplaats. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond en is daarmee van belang voor het aanzien van de stad. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520490
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel Stolzenberg in Roermond

Graf met de handjes

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de b..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Grafmon. Leendert Willem de Leeuw

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument op het verlorene kerkhof dat herinnert aan de periode 1940-1945. Omschrijving Eenvoudig grafmonument bestaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel Stolzenberg in Roermond