Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf met de handjes in Roermond

Graf Begraafplaats

Weg langs het Kerkhof 1
6045AN Roermond
Limburg

(1 recensie)

Beschrijving van Graf met de handjes

Inleiding Grafmonument bestaande uit twee delen aan weerszijden van de kerkhofmuur die het rooms katholieke en protestantse deel van de begraafplaats scheiden. Op het protestantse deel ligt J.W.C. van Gorkum, kolonel der Cavalerie, Militie Commissaris in Limburg begraven. Op het katholieke deel ligt zijn vrouw Jonkvrouwe J.C.P.H. van Aefferden begraven. De jonkvrouwe stierf acht jaar na haar man. Haar grafmonument reikt over de muur de hand naar het grafmonument van haar man. Rond beide grafmonumenten staat een halfrond smeedijzeren hekje. Omschrijving Twee vrijwel identieke grafmonumenten aan weerszijden van de kerkhofmuur. Beide grafmonumenten bestaan uit een zandstenen kolom op een hardstenen basement. In de kolom een spitsboogvormig blind vlak met drie pas. In dit blinde vlak de naamvermelding. Het grafmonument heeft een bekroning waarin het familiewapen is aangebracht. Dit deel van het grafmonument heeft een zadeldakvormige afsluiting met hierop een klein kruisje. Aan de achterzijde van beide afsluitende monumentdelen is een hand aangebracht. De twee handen, een vrouwenhand en een mannenhand, symboliseren de verbondenheid tussen beide echtelieden na de dood en over de grens van de verschillende religies. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de wens van beide echtlieden om na hun dood met elkaar verbonden te blijven ondanks hun verschillende religie. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude Kerkhof van Roermond op de rand van het katholieke en protestantse gedeelte, en als onderdeel van een kerkhof dat in zijn geheel van belang is voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520489
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Graf met de handjes
5
Recensie door: ()
In de beschrijving staat het volgende: Rond beide grafmonumenten staat een halfrond smeedijzeren hekje. Dit is deels onjuist. Het hekje rond het monument van de jonkvrouwe is wel halfrond. Het hek aan de andere zijde van de muur rond het grafmonument van haar man is echter rechthoekig. De vormgeving duidt daarmee symbolisch een vrouwelijke resp. mannelijke kant aan.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf met de handjes in Roermond

Kapel Stolzenberg

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Zeshoekige grafkapel uit het laatste kwart van de 19de- eeuw, genaamd Kapel Stolzenberg. Omschrijving Grafkapel, centraalbo..

Lijkenhuisje Kapel in 't Zand

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Lijkenhuisje. Dit gebouwtje is achteraan rechts op de begraafplaats, tegen de ommuring van het Nieuwe Joodse gedeelte van kerkho..

Mon. P.J.H.Cuypers-Alberdingk Thijm

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Neo-gotisch grafmonument voor architect Dr. P.J.H. Cuypers en zijn echtgenote A. Alberdingk Thijm. Het grafmonument is gebouwd na..

Graf Zouaaf Küppers

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument voor Zouaaf Küppers. Een zouaaf was een soldaat in dienst van de paus, einde 19de eeuw, om de Vaticaanse Staat teg..

Grafmon. Leendert Willem de Leeuw

Weg langs het Kerkhof 1
Roermond
Inleiding Grafmonument op het verlorene kerkhof dat herinnert aan de periode 1940-1945. Omschrijving Eenvoudig grafmonument bestaande..

Kaart & Routeplanner