Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex kerkhof in Sint Oedenrode

Gebouw

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant


Beschrijving van Complex kerkhof

Inleiding. De SCHUUR in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten de symmetrie van de aanleg. Omschrijving. De eenlaags schuur van machinale baksteen is gebouwd op rechthoekig grondplan en is gelegen onder zadeldak, belegd met muldenpannen. Hij heeft een gestucte plint rondom. Een speklaag van natuursteen loopt over de hele gevel. In voor- en achter gevel is een viertal smalle gevelopeningen met keperboog aangebracht. Beide zijgevels kennen een dubbele houten deur onder korfboog met natuurstenen aanzetstenen en sluitsteen. In beide topgevels is een rondvenster aangebracht. Onder de dakrand zijn muurankers aangebracht. Waardering. De schuur is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. De schuur is compleet en gaaf behouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520476
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex kerkhof in Sint Oedenrode

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Kerkhof: aanleg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de..

Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de b..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex kerkhof in Sint Oedenrode

Foto's (1)