Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex kerkhof in Sint Oedenrode

Overig

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant


Beschrijving van Complex kerkhof

Inleiding. Het BEELD van St. Martinus van omstreeks 1853 is verhoogd gelegen en vormt de noordelijke afsluiting van de dwarsarm in de kerhofaanleg. In de oorspronkelijke opzet vormde het de pendant van het St. Odabeeld, dat nu achter de kerhofkapel staat opgesteld. Omschrijving. Het meer dan levensgrote Martinusbeeld is vervaardigd van zandsteen en is geplaatst op een hardstenen sokkel met reliëf. De staande en bebaarde St. Martinus is verbeeld als bisschop met bisschopsstaf en mijter en is gehuld in geplooid gewaad. Het reliëf in de sokkel verbeeldt St. Martinus als te paard gezeten krijgsman, die zijn mantel in tweeën snijdt voor de op de grond geknielde bedelaar met ontbloot bovenlijf. Op de achtergrond de contouren van de stadspoort van Amiens. Waardering. Het beeld van St. Martinus is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Het is gaaf en compleet bewaard gebleven en zeldzaam als beeldbepalend element in een begraafplaatsaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520475
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex kerkhof in Sint Oedenrode

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De SCHUUR in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten..

Kerkhof: aanleg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de..

Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex kerkhof in Sint Oedenrode