Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden in Sint Oedenrode

Overig

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafplaats gelegen en bevindt zich ten oosten van het koor van de Martinuskerk. Vanaf de entree loopt de hoofdas in de begraafplaatsaanleg in oostelijke richting naar de calvarieberg. Omschrijving. Aan weerszijden van de toegang staat een kunststenen sokkel, die een beeld draagt en waaraan tevens het eenvoudige tweedelige smeedijzeren toegangshek is bevestigd. De noordelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld, voorstellende een half ontkleede treurende Job met bedelnap in de rechterhand. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "ONTFERM U/ MIJNER,/ ALTHANS GIJ/ MIJNE VRIENDEN !/ WANT GODS HAND/ HEEFT MIJ/ GETROFFEN/ JOB. XIX 21". De zuidelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld van een treurende en geknielde Daniƫl in geplooid gewaad met een liggende leeuw erachter. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "MIJN GOD/ HEEFT ZIJN' ENGEL/ GEZONDEN,/ DIE DEN MUIL/ DER LEEUWEN/ HEEFT / TOEGESLOTEN./ DAN. VI.23." Waardering. De entree, bestaande uit toegangshek met beelden is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Zij is gaaf en compleet bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520473
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden in Sint Oedenrode

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De SCHUUR in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten..

Kerkhof: aanleg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de..

Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de b..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden in Sint Oedenrode

Foto's (3)