Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Lieshoutseweg in Sint Oedenrode

Kerkelijk Gebouw

Lieshoutseweg 11
5492HS Sint Oedenrode
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Lieshoutseweg

Inleiding. Het HEILIG HARTBEELD van J. Custers uit 1924 is voor de kerk en iets opzij daarvan gelegen. Omschrijving. Het kunststenen en wit geschilderde beeld is geplaatst op een meerhoekige sokkel met flanken, waarop vazen zijn aangebracht. Het verbeeldt een Christusfiguur in lang geplooid gewaad. Hij heeft de rechterhand geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de sokkel is Een bronzen plaat aangebracht met het opschrift: H. HART/ VAN/ JEZUS/ ZEGEN ONZE ST. ANTONIUS-PAROCHIE/ NIJNSEL/ 1911. APR. 25 OCT. 1923. Op de achterzijde van het beeld staat gegraveerd: DOOR/ DE DANKBARE PAROCHIANEN/ OPGERICHT/ OP HET ZILVEREN PRIESTERFEEST/ VAN HUN EERSTEN PASTOOR/ DEN EERW. HEER/ JOANNES ANTONIUS MICHAEL/ PANKEN/ 1899-27 MEI- 1924. Waardering. Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang als object en in samenhang met de overige onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de opkomst van kleine katholieke parochies in het begin van de twintigste eeuw en als bedevaartsplaats. Bovendien heeft het cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Helig Hartverering in de jaren twintig. Het is gaaf behouden en is zeldzaam in samenhang met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520468
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Lieshoutseweg in Sint Oedenrode

Parochiekerk

Lieshoutseweg 11
Sint Oedenrode
Inleiding. De Neo-Romaanse PAROCHIEKERK uit 1911 is ontworpen door de architect L.P.J. Kooken en gebouwd door de firma Kocken. Zij is geleg..

Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel

Lieshoutseweg 11
Sint Oedenrode
Inleiding. De BEDEVAARTKAPEL in Eclectische stijl uit het interbellum is achter de kerk en onder eikenbomen gelegen. Zij wordt jaarlijks ge..

Hoeve 'De grote laar'

Nijnselseweg 19
Sint Oedenrode
Hoeve "De Grote Laar". Gepleisterde BOERDERIJ met hoge puntgevel, gedateerd 1699 en rieten zadeldak.

N.H. Kerk

Kerkdijk-Noord 8
Sint Oedenrode
N.H. Kerk. Zaalkerk, in 1805 gebouwd met behoud van een deel der zuilen en scheibogen van het schip der 15e eeuwse parochiekerk. Overblijfse..

Toren der N.H. Kerk

Kerkdijk-Noord 8
Sint Oedenrode
Toren der N.H.Kerk. Een vlakopgaand bouwwerk uit uitgebouwde traptoren en hoge, door een open lantaarn bekroonde spits (19e eeuw), uit de ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Lieshoutseweg in Sint Oedenrode