Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kinderbos in Sint Oedenrode

Boerderij

Kinderbos 5
5491VH Sint Oedenrode
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Kinderbos

Inleiding. De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouw en is achter de langgevelboerderij gelegen en evenwijdig daaraan. Omschrijving. De eenlaags VARKENSSTAL MET BAKHUIS op rechthoekig grondplan onder zadeldak, belegd met gesmoorde muldenpannen, is opgetrokken uit cementstenen. De voorgevel is voorzien van een rechtgesloten venster en dito deur onder bovenlicht. In beide zijgevels van het stalgedeelte is een vijftal halve, rechtgesloten houten deuren voor de varkens aangebracht en een zelfde aantal vensters. Enkele vensters zijn voorzien van licht getoogde ijzeren ramen met roedenverdeling. Het voorgedeelte van het object omvat het BAKHUIS met een grote bakoven en schouw. Tevens staat in het bakhuis een drietal gemetselde bakken, voor het mengen van het varkensvoer. De indeling van het stalgedeelte is in de jarem zeventig gewijzigd. Waardering. Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een bakhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van cementstenen. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van varkensstal met bakhuis. Inleiding. De HOOISCHUUR van omstreeks 1930 in Traditioneel-ambachtelijke stijl ligt ten westen van de boerderij en haaks daarop. Omschrijving. De eenlaags HOOISCHUUR met zadeldak, belegd met gesmoorde pannen, is gebouwd op rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit hout, doch heeft een bakstenen onderbouw en gemetselde achtergevel. De planken betimmering van de gevels is geteerd en geheel zwart, met uitzondering van een klein vierkant raam met roedenverdeling in de voorgevel, dat evenals de dakranden van de tuitgevel is wit geschilderd. In de voorgevel bevinden zich twee grote dubbele deuren, die elk toegang geven tot een afgesloten gedeelte van de schuur. De kapconstructie en de zoldering zijn uit balken opgetrokken. Aan de noordzijde is in later tijd een eenlaags aanbouw geplaatst. Waardering. Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van geteerde planken. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een geteerde hooischuur in Noord-Brabant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520465
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kinderbos in Sint Oedenrode

Jachthuis

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. Het JACHTHUIS is aan het woongedeelte van de langgevelboerderij gebouwd, zodanig dat de voorgevel in de zichtas van de ontsluiti..

Kinderbos: langgevelboerderij

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ in Traditioneel-Ambachtelijke stijl heeft een negentiende-eeuwse kern en is vermoedelijk omstreeks 1930 ge..

Kinderbos: varkensstal met bakhuis

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwd en is achter de langgevelboerderij ..

Molenromp

Boskantseweg 34A
Sint Oedenrode
Inleiding MOLENROMP. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1856 gebouwd als koren- en schorsmolen. De molen is in 193..

Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak

Markt 8
Sint Oedenrode
Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak; tien- en achtdelige schuiframen. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner