Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Markelo

Tuin Park Landgoed

Wegdammerweg 4
7475MH Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel


Beschrijving van tuin park landgoed

Onderdeel 6A - 6D Omschrijving MUREN en HEKWERK behorend bij de historische buitenplaats Wegdam. De belangrijkste muren zijn de keermuren van de gracht (6A), XVIII of ouder; baksteen, gedeeltelijk afgedekt met zandstenen platen, de rest met bakstenen rollaag; ten zuiden van het huis is er in de keermuur een trap met acht treden naar het water uitgespaard; in één der trapwangen een stuk zandsteen met het jaartal 1676; verder is er lage bakstenen muur (6B) met daarop een eenvoudig spijlenhek van ijzer; deze muur, recent geheel opnieuw opgetrokken, loopt vanaf het bouwhuis naar de gracht en vormt de scheiding tussen het voorplein en de moestuin van het boerderijgedeelte van het bouwhuis. Eenvoudige lage ijzeren spijlenhekken (6C), XIX, tussen de zuidgevel van het huis en de grachtmuur en als verbinding (en mogelijkheid van afsluiting van de Wegdammerweg) tussen de noordgevels van het bouwhuis en het koetshuis; verder een gelijkvormig ingangshek (6D) vanaf de Wegdammerweg naar de noordelijke huiswei. Waardering MUREN en HEKWERK van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en functionele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520456
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Markelo

tuin park landgoed

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7A - 7C Omschrijving ORNAMENTEN behorend bij de historische buitenplaats Wegdam en bestaande uit: A. stel zandstenen ENTREEPAL..

Huis Wegdam

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS WEGDAM uit 1758 mogelijk in oorsprong ouder, wordt gevormd door een blokvormig bakstenen gebouw op rechthoek..

Wegdam

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Wegdam. De aanleg, XVIII en XIX; bestaat..

kasteel buitenplaats

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Wegdam. Het koetshuis, 1893; tegenover bouwhuis aan de andere ..

kasteel buitenplaats

Wegdammerweg 6
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS behorend bij de historische buitenplaats Weldam. Het bouwhuis, XVIII, gedeeltelijk XIXb; ten zuidoosten ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)