Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Markelo

Kasteel Buitenplaats

Wegdammerweg 4
7475MH Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Onderdeel 4 Omschrijving KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Wegdam. Het koetshuis, 1893; tegenover bouwhuis aan de andere (oost-)kant van de weg; baksteen, één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige schilddaken met grijze pannen loodrecht op de weg; twee halfronde inrijpoorten met zandstenen schampstenen, waarnaast kleine langwerpige zeshoekige raampjes; tussen de poorten een schijndeur van pleisterwerk; de zuidoosthoek van het gebouw is rond gemetseld. Tussen bouwhuis en koetshuis een oude bestrating in visgraatpatroon van klinkers en veldkeien. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - als cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520453
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Markelo

tuin park landgoed

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6A - 6D Omschrijving MUREN en HEKWERK behorend bij de historische buitenplaats Wegdam. De belangrijkste muren zijn de keermuren..

tuin park landgoed

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7A - 7C Omschrijving ORNAMENTEN behorend bij de historische buitenplaats Wegdam en bestaande uit: A. stel zandstenen ENTREEPAL..

Huis Wegdam

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS WEGDAM uit 1758 mogelijk in oorsprong ouder, wordt gevormd door een blokvormig bakstenen gebouw op rechthoek..

Wegdam

Wegdammerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Wegdam. De aanleg, XVIII en XIX; bestaat..

kasteel buitenplaats

Wegdammerweg 6
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS behorend bij de historische buitenplaats Weldam. Het bouwhuis, XVIII, gedeeltelijk XIXb; ten zuidoosten ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)