kasteel buitenplaats in Markelo

Wegdammerweg 6
7475MH Markelo (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van kasteel buitenplaats

Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS behorend bij de historische buitenplaats Weldam. Het bouwhuis, XVIII, gedeeltelijk XIXb; ten zuidoosten van het huis als zuidelijke begrenzing van het voorplein, direct aan de Wegdammerweg; bakstenen gebouw op - gedeeltelijk - een zandstenen plint van één bouwlaag op min of meer vierkante plattegrond; dak bestaand uit drie evenwijdige schildkappen loodrecht op de weg; het oudste aan het voorplein grenzende deel (XVIII) is het eigenlijke bouwhuis; rond 1840 zijn aan de zuidelijke langsgevel twee even grote bouwmassa's, elk onder een eigen kap, aangebouwd; hierin huist een boerderij; meerruitsvensters en halfronde schuurdeuren, waarvan twee dichtgezet; het dak is gedekt met grijze pannen, behalve de binnenschilden, die rode pannen hebben. Waardering BOUWHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de markante situering; - als cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)