Huis Wegdam in Markelo

Wegdammerweg 4
7475MH Markelo (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van Huis Wegdam

Onderdeel 1 Omschrijving HUIS WEGDAM uit 1758 mogelijk in oorsprong ouder, wordt gevormd door een blokvormig bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond van twee verdiepingen op hoog onderhuis; rondgaand schilddak met twee hoekschoorstenen aan voorgevelzijde en gedekt met geglaasde pannen; het dakschild aan de noordzijde ontbreekt i.v.m. hemelwaterafvoer; aan achter- en beide zijkanten omgracht; het huis staat als het ware op een plateau: tussen de muren van het huis en de keermuur van de gracht liggen slechts enkele meters tuin; voorgevel van vijf traveeën; meerruitsvensters; ingang met natuurstenen stoep van zes treden in middelste travee; ter weerszijden van de dubbele ingangsdeur smalle lichtsleuven in de risalerende omlijsting; het venster van de verdieping en de dakkapel met wijzerplaat erboven zijn eveneens voorzien van een geblokte houten omlijsting; nog twee dakkapellen met luiken; boven de ingang een steen met alliantiewapens o.a. dat van de familie Van Coeverden. Waardering HUIS WEGDAM van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de éénvoudige doch kloeke symmetrische architectuur; - vanwege de vrijwel ongestoorde setting in landschappelijk-visuele zin; - als fraai voorbeeld van een éénvoudig adellijk huis in Oost-Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)