Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet in Werkendam

Woonhuis

Deeneplaatweg 6 BY
4251MS Werkendam
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet

Inleiding LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, omstreeks 1900 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Het object is gelegen op een dichtbegroeide zandplaat in de meest westelijke punt van de Biesbosch tussen de Nieuwe Merwede en het Noordergat van de Vissen. Omschrijving Geheel vrijstaande keet van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gepotdekselde houten wanden onder een met riet gedekt zadeldak. Het rietdak heeft bij de topgevels een klein overstek. Gebakken nokvorsten en een gemetselde schoorsteen in het midden. De planken van de wanden zijn zwart geteerd. In de zuidelijke gevel zijn twee recht gesloten, opgeklampte deuren aangebracht. Elk van deze deuren heeft aan de zijkant een rechthoekig venster met opgeklampt vensterluik. In de westelijke gevel is in de top een houten luik aangebracht. De keet is intern in twee symmetrische, rechthoekige ruimten verdeeld. Deze hebben een centrale stookplaats tegen de afscheidingswand. Waardering De keet is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van de griendwerkerscultuur in de Biesbosch. Verder is het object van belang vanwege de typologische zeldzaamheid die het als houten griendwerkerskeet bezit. De keet heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de aanwezige groenvoorzieningen en waterwegen. Het object is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520428
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet in Werkendam

Griendkeet

Elzingenweg, van
Dordrecht
Inleiding Een nabij de boerderij Elshoeve, midden in het akkerland van de Polder de Biesbosch staande GRIENDKEET, die omstreeks 1875 is geb..

Griendkeet

Noorderelsweg
Dordrecht
Inleiding In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twi..

Huis onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte hoeken

Nieuwlandsedijk 53
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
HUIS onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte hoeken (natuurstenen beëindiging van de voluten); ingang door pilasters en kroonlijs..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Nieuwlandsedijk 17
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
DWARSHUIS onder zadeldak tussen zij-topgevels; zesdelige schuiframen en ramen met kleine roedenverdeling. Jaarankers 1779 (schuur-stal-moder..

Huis onder zadeldak en met topgevel

Nieuwlandsedijk 43
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Huis onder zadeldak en met topgevel, jaaranker 1839.

Kaart & Routeplanner

Route naar Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet in Werkendam