Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Werkendam

Graf Begraafplaats


4250DA Werkendam
Noord Brabant

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Inleiding Gaaf bewaarde JOODSE BEGRAAFPLAATS, markant gelegen op een verhoging in een uit 1968 daterende nieuwbouwwijk ten zuidoosten van de oude kern van Werkendam en in 1852 op particulier initiatief aangelegd. Sinds 1942 wordt de begraafplaats niet meer gebruikt. Op de begraafplaats bevinden zich circa twintig graven met opschrift. Omschrijving De begraafplaats vormt een markant, geïsoleerd geheel op een kleine, kunstmatige heuvel. Het terrein is omgeven door een modern ijzeren hekwerk met prikkeldraad. De circa twintig, veelal hardstenen, staande zerken zijn dicht op elkaar geplaatst en hebben bijna allemaal in bas-reliëf aangebrachte grafschriften in zowel Hebreeuws als Nederlands. De ornamentiek is spaarzaam. Één van de graven is voorzien van een smeedijzeren hekwerk en een ander heeft zes hardstenen paaltjes. Op de begraafplaats is nog veel oude beplanting bewaard zoals: treurwilgen, taxus en knotwilgen. Waardering De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling waarbij Joodse begraafplaatsen buiten bestaande woonplaatsen aangelegd dienden te worden. De Joodse begraafplaats heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de aanwezige beplanting en vanwege de markante ligging. De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de structurele en visuele gaafheid van zowel de kavel als de zich daarop bevindende artefacten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520427
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Werkendam
Joodse begraafplaats Werkendam.JPG
Huidige straat Voorstevliet
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 18de eeuw
Aantal grafstenen 18
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Aan de Voorstevliet in Werkendam is een Joodse begraafplaats bewaard gebleven, welke stamt uit ca. 1850. Er zijn 18[1] grafstenen bewaard gebleven.

Historische context

De Joodse gemeenschap van Werkendam ontstond in 1782. De gemeente was nauw verwant met die van het nabij gelegen Woudrichem en de plaatsten wisselde elkaar af als ringsynagoge en bijkerk. Reeds decennia vóór de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse gemeenschappen van Werkendam en Woudrichem te klein om zelfstandig verder te kunnen gaan. In 1918 werd Woudrichem bij de Joodse gemeente van Gorinchem gevoegd en in 1921 onderging ook Werkendam dit lot. In 1964 werd Gorinchem weer bij Rotterdam gevoegd.

Overige begraafplaatsen

Werkendam

Het gebied waar de begraafplaats ligt, heet de Hofstede. Er lagen oorspronkelijk twee Joodse begraafplaatsen aan dezelfde weg, de Voorste Vliet. De oudste begraafplaats werd tot 1850 gebruikt en was eigendom van de burgemeester. Na 1850 werd een eigen terrein gebruikt. Deze 'nieuwe' begraafplaats is er dus nog steeds. Van de 'oude' begraafplaats zijn geen grafstenen bewaard gebleven. Het terrein waar de oude begraafplaats lag, worden sinds 1962 gebruikt als volkstuin. Historische verenigingen claimen echter de exacte locatie van de oude begraafplaats te kennen, waarop dit deel is afgebakend met een hekwerk.

Woudrichem

Tevens zou er een Joodse begraafplaats zijn in Woudrichem. Deze is er misschien ooit geweest (zo duidt een acte uit 1798 een "Jode Kerkhof" aan), maar er zijn geen tekenen of bewijzen voor.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Werkendam

Grafmonument van de familie van Houweninge

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie van Houweninge, met name voor de oud-burgemeester G. van Houweninge. Het monument met hekwerk is omst..

Complex Kerkstraat

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie Sigmond, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische stijl. Met name het hekwerk bezit een zeer fijne d..

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 14
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (onder..

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 12
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (o..

Woonhuis met achterhuis en serre

Kruisstraat 10
Werkendam
Inleiding WOONHUIS met achterhuis en serre, omstreeks 1880-1890 opgetrokken in eclectische vormen. Het huis was oorspronkelijk de woning va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats in Werkendam

Foto's (1)