Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kruisstraat in Werkendam

Woonhuis

Kruisstraat 14
4251CW Werkendam
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Kruisstraat

Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (onderdeel I), is gelegen tegen de achterzijde van de serre hiervan en gaat aan de oostzijde over de andere dienstwoning, nr. 12 (onderdeel III). Het dak is in 1995 vernieuwd. Omschrijving Pand op rechthoekige grondslag van één bouwlaag met gevels in schoon metselwerk van machinale baksteen onder een met pannen gedekt zadeldak. Recht gesloten vensters en deur; alle gewijzigd. De woning loopt door tot boven de kelder van nr. 12. Aan de zuidzijde bevindt zich de doorlopende gang naar de westelijke bebouwing. Intern is verder gen bijzondere detaillering aanwezig. Bij de trap bevindt zich een klein hekwerkje met pijlpunten en gietijzeren penant. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, namelijk de bouw van een woning metbijbehorende dienstwoningen. Er is sprake van ensemblewaarden vanwege de architectonische, functionele en typologische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520426
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kruisstraat in Werkendam

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 12
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (o..

Woonhuis met achterhuis en serre

Kruisstraat 10
Werkendam
Inleiding WOONHUIS met achterhuis en serre, omstreeks 1880-1890 opgetrokken in eclectische vormen. Het huis was oorspronkelijk de woning va..

Complex Kerkstraat

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie Sigmond, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische stijl. Met name het hekwerk bezit een zeer fijne d..

Grafmonument van de familie van Houweninge

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie van Houweninge, met name voor de oud-burgemeester G. van Houweninge. Het monument met hekwerk is omst..

Woonhuis in classicistische stijl

Hoogstraat 49
Werkendam
Inleiding WOONHUIS in classicistische stijl, daterend uit 1804 met keldergewelven wijzend op 18de eeuw. Het huis ligt aan de Hoogstraat, e..

Kaart & Routeplanner