Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de familie van Houweninge in Werkendam

Graf Begraafplaats


4250DA Werkendam
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1851 1851 ca. 1851


Beschrijving van Grafmonument van de familie van Houweninge

Inleiding GRAFMONUMENT van de familie van Houweninge, met name voor de oud-burgemeester G. van Houweninge. Het monument met hekwerk is omstreeks 1851 opgetrokken in neogotische stijl en is gelegen in de noordwestelijke hoek van de begraafplaats. Het hekwerk bezit een hoge ambachtelijke en kunsthistorische kwaliteit. Er zijn onder meer gewalste, gesmede en gegoten onderdelen in verwerkt. De maker van het graf is niet bekend. Omschrijving Grafmonument op vierkante grondslag (circa 5 bij 5 meter). Opvallend is het forse en monumentaal vormgegeven smeed- en gietijzeren hekwerk dat met neogotische motieven geornamenteerd is (onder meer ezelsrugbogen, vierpassen en colonnetten) en het graf aan alle zijden omsluit. Het hekwerk is geplaatst op een circa 50 cm. hoog zandstenen basement en reikt tot circa 1.80 m.. Overhoeks bevinden zich vierzijdige zandstenen penanten met onder meer wimbergen, colonnetten, kruisbloemen en driepassen. Het hek dat aan alle zijden drie traveeën telt, kan aan de voorzijde geopend worden en heeft daar twee forse gietijzeren penanten (circa 2 meter hoog). Aan de zijkanten is het graf gedeeltelijk met tussen de penanten gespannen smeedijzeren kettingen afgesloten. De grote, vierkante plaats van de grafkelder is met grint bestrooid. De staande, zandstenen grafsteen is op een basement geplaatst en heeft aan de onderzijde reliëfs met de van een helmbekroning voorziene familiewapens der overledenen. In het gedeelte daarboven bevindt zich de epitaaf die gevat is tussen penanten en een spitsboogbekroning met hogels heeft. De plaat van de epitaaf heeft een omlijsting van twee getote spitsbogen met een vierpas in de top. Het grafschrift luidt: "rustplaats van den heer Gerard van Houweninge, oud-burgemeester van Werkendam, aldaar geboren den 6den januarij 1762, en overleden aldaar den 31sten december 1850, en zijne echtgenoote, vrouwe Seijke Kuijck, geboren te Werkendam den 23sten april 1766, en aldaar overleden den 18den junij 1843 en kinderen, behuwd- en klein kinderen.". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de protestantse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van toegepaste neogotische stijl in zowel het hekwerk als de grafsteen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520422
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de familie van Houweninge in Werkendam

Complex Kerkstraat

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie Sigmond, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische stijl. Met name het hekwerk bezit een zeer fijne d..

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 14
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (onder..

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 12
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (o..

Woonhuis met achterhuis en serre

Kruisstraat 10
Werkendam
Inleiding WOONHUIS met achterhuis en serre, omstreeks 1880-1890 opgetrokken in eclectische vormen. Het huis was oorspronkelijk de woning va..

Woonhuis in classicistische stijl

Hoogstraat 49
Werkendam
Inleiding WOONHUIS in classicistische stijl, daterend uit 1804 met keldergewelven wijzend op 18de eeuw. Het huis ligt aan de Hoogstraat, e..

Kaart & Routeplanner