Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aan de havendijk gelegen visafslag in Bunschoten Spakenburg

Gebouw

Havendijk 28
3751AJ Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Aan de havendijk gelegen visafslag

Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Van den Hoogen. Het is een versoberde versie van het oorspronkelijke ontwerp. De afslag kwam op de plaats van een houten gebouwtje uit 1916 en is gelegen op de kop van de landtong tussen de Oude haven en de Havendijk. In 1986 is de afslag buiten gebruik gesteld. Sindsdien doet het gebouw dienst als museum. Omschrijving Het op een globaal L-vormige plattegrond in baksteen opgetrokken gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een plat dak. De naar de kop van de landtong gerichte noordzijde van het gebouw bevat in de afgeschuinde hoeken vier naast elkaar geplaatste lichtspleten. De tussenin gelegen gevel is symmetrisch van opzet met ter weerszijden van een in het midden geplaatste deur vier identieke lichtspleten die alle zijn gevat in houten kozijnen en voorzien van horizontale roedenverdeling. De oostgevel heeft links een voorsprong ter hoogte van het boven een verhoogde kelder gelegen kantoor. Het geveldeel bevat een hooggeplaatst drielichtskozijn met venster in de smalle zijde. Eronder is een kelderluik aangebracht. Rechts van het bouwdeel bevat de gevel een entree met openslaande houten deuren, te bereiken middels een stenen trapje. De gevel bevat links hiervan twee vensters. De westgevel bevat een dubbele deur, drie vensters en een enkel houten deur. De zuidgevel is tegen bebouwing geplaatst. Het interieur met de rechthoekige veilingzaal is oorspronkelijk en bevat een betonvloer met aan beide zijden van een middenpad een trapsgewijze opstelling van houten banken met honderd genummerde zit- en staplaatsen met drukknoppen. Tegen de oostwand hangt een door NV van de Hoorn en Wouda vervaardigde houten veilingklok. In het middenpad is een rails aangebracht met een wagen met zinken kiepbak, waarin de vis werd binnengereden. Aan de zuidoostzijde bevindt zich het kantoor. De ruimte is vanuit de afslag te bereiken door middel van twee toegangen. De oostelijke schuifdeur bevat geëtst glas met onder meer een voorstelling van een bloemenvaas. Deze deur biedt toegang tot het personeelsvertrek. De westelijke houten deur leidt naar de betaalruimte. Het kantoor is inwendig gescheiden door een houten balie met daarboven een glazen wand met loketten. Waardering Het visafslaggebouw uit 1923 is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een zowel uit- als inwendig gaaf bewaarde visafslag. Tevens van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de wijze waarop de handel van vis (dmv van afslag) zich onder meer voltrok en als sociaal/economisch onderdeel van de visserij in het algemeen en die van de visserij vóór de afsluiting van de Zuiderzee in het bijzonder. Daarnaast van hoge situationele waarde vanwege de prominente ligging op de kop van de haven in een dorp dat economisch afhankelijk was van de visserij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520419
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aan de havendijk gelegen visafslag in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Havenstraat 26
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gele..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diver..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesituee..

werf Nieuwboer

Oude Schans 87
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswon..

Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Oude Schans 56a
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aan de havendijk gelegen visafslag in Bunschoten Spakenburg

Foto's (1)