Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Bunschoten

Graf Begraafplaats


3750GA Bunschoten
Utrecht

Bouwjaar: 1908
Architect: A. Jurling


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding BAARHUISJE in neogotische stijl (1908), vermoedelijk gebouwd naar ontwerp van de gemeenteopzichter A. Jurling. Het baarhuisje is gesitueerd aan de oostzijde op de Algemene Begraafplaats en ligt in het midden van de begraafplaats in de as van het hoofdpad op een verhoogd terrein aan de Bikkersweg Omschrijving Het baarhuisje is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en heeft een zadeldak tussen tuitgevels met gesmoorde Tuile-du- Nord. De uitgemetselde gevelhoeken worden evenals de tuitgevels bekroond door kunststenen obelisken. De daklijnen van de tuitgevels hebben een bepleisterde ezelsrug. De spitsboogvensters zijn uitgevoerd met een ijzeren roedenverdeling en vorktracering in de vensterkop met groen matglas. Op halve hoogte van de gevel loopt rondom een sierband van rood- en geelgeblokte verblendsteen. Deze band loopt ter hoogte van het kalf van de vensters en zet zich langs de spitsbogen van de vensters voort. De voorgevel of oostgevel is een topgevel met in het midden een driedelige opgeklampte deur. Ernaast zijn twee spitsboogvensters aangebracht en erboven bevindt zich één groot spitsboogvenster. Daarboven is een gevelsteen met het jaartal `1908' aangebracht. De achtergevel is nagenoeg identiek aan de voorgevel. De langsgevels bevatten elk drie spitsboogvensters. Waardering Het baarhuisje uit 1908 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en fraai gedetailleerd voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws baarhuisje in neogotische stijl. Tevens van algemeen belang vanwege de situationele- en ensemblewaarde door de ligging op de hoofdas van de eerste aanleg van de begraafplaats omringd door graven die collectief van belang zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520417
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Bunschoten

Boerderij, zadeldak eindigend in topgevels met twee trappen, horizontale lijsten met tandingen en natuursteen

Dorpsstraat 36
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Boerderij, zadeldak eindigend in topgevels met twee trappen, horizontale lijsten met tandingen en natuursteen, natuurstenen schelp als boogv..

Boerderij met opkamer, topgevel, terzijde gele steen, vijf sierankers, schuiframen met roeden

Dorpsstraat 58
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Boerderij uit 1625, op sieranker gedateerd, opkamer, topgevel, terzijde gele steen. Vijf sierankers, schuiframen met roeden.

Zuiderkerk

Kostverloren 2
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Gereformeerde KERK, genaamd Zuiderkerk, gebouwd door aannemer H. Dekkers naar ontwerp van architect J.N. Munnik uit Den Haag. De ..

Nederlands Hervormde Kerk, toren Catherinakerk

Dorpsstraat 21
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Ned. Herv. Kerk, zware toren, bovenstuk iets inspringend met afgeschuinde hoeken. Voorheen laatgotische eenbeukige kruiskerk, in 1790 koor e..

Terrein waarin overblijfselen van de oude stad Bunschoten

-
Bunschoten
Terrein waarin overblijfselen van de oude stad Bunschoten. Datering: 14e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Bunschoten