Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen in Bunschoten Spakenburg

Nijverheid Industrie

Oude Schans 56 a
3752AH Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De visrokerij heeft na de restauratie in 1990 een museale bestemming gekregen. De vijf vishangen zijn westelijk van de woning gelegen die een reconstructie betreft evenals de overige onderdelen van de visrokerij, naar een situatie voor de afsluiting van de Zuiderzee. Deze onderdelen zijn van ondergeschikt belang. Omschrijving De visrokerij annex woonhuis, opgetrokken in baksteen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De rokerij bestaat uit vijf vishangen met aan de zuidzijde een haaks daarop staande schuur onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de Watersteeg. Tegen de oostzijde van de hangen is, iets terugliggend ten opzichte van de rooilijn, een eenlaags woonhuis onder rode Hollandse pannen gedekt zadeldak gezet met de nokrichting evenwijdig aan de Oude Schans. Elke hang bestaat uit een hoogopgaande ruimte onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op de nok zijn twee taps toelopende houten schoorstenen gezet met geknikte vuurvanger. De topgevels aan de noordzijde zijn tuitgevels, voorzien van muurankers en vlechtingen. Ter hoogte van de tweede hang rechts is een verspringing in de gevel aangebracht. Elke hang heeft aan de onderzijde een luikje. De meest rechtse is smaller. De aan de zuidzijde tegen de hangen aangebouwde schuur (van ondergeschikt belang) heeft in de oostelijke topgevel een openslaande deur en een luik. Deels is tegen deze gevel het woonhuis gebouwd. De zuidgevel is een langsgevel met roedenschuifvensters. De westgevel is een blinde topgevel. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen. De voormalige visserswoning heeft in de zuidelijke tuitgevel een schuifvenster met luiken en in de top een luik met bovenlicht. De oostgevel bevat een deur en een bouwspoor van een dichtgezet venster. De achtergevel is blind. Het interieur van de woning is gewijzigd en is van ondergeschikt belang. Het interieur van de hangen is oorspronkelijk. Ze zijn aan de schuurzijde afgesloten met zwartgeschilderde ijzeren boven- en onderdeuren. Een tweetal deuren zijn oorspronkelijk. De schuur bevat een zoldering. Waardering De visrokerij uit 1877 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een zeldzaam type visrokerij met woning en als voorbeeld van ambachtsnijverheid in de visserij. Van funktionele en situationele waarde vanwege de ligging in een dorp dat economisch afhankelijk was van de visserij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520416
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Oude Schans 87
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswon..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diver..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesituee..

werf Nieuwboer

Havenstraat 26
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gele..

Aan de havendijk gelegen visafslag

Havendijk 28
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen in Bunschoten Spakenburg

Foto's (1)