Meer dan 63.000 rijksmonumenten


werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Woonhuis

Oude Schans 87
3752AH Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht


Beschrijving van werf Nieuwboer

Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswoning uit tweede helft 19de eeuw. Omschrijving Het pand ligt aan de westzijde van het werfterrein, met de voorgevel aan de Oude Schans. Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met de nokrichting haaks op de Oude Schans gelegen mansardekap, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen De symmetrisch ingedeelde voor- of westgevel is een geknikte topgevel met een bepleisterde, zwartgeschilderde plint. Links zijn tegen de plint de sleuven van een schotbalkkering aangebracht. De gevel heeft in het midden een deelbare deur met bovenlicht, voorzien van een levensboom. Ter weerszijde bevindt zich een zesruits schuifraam met luiken. In de top is een luik dubbele deuren met vensters gezet. Het dakoverstek is voorzien van windveren en een makelaar. De linkerzijgevel is gelegen tegen de zijgevel van de botterloods. De rechterzijgevel bevat een klein venster en een tweetal schuifvensters. In de achtergevel is een deur gezet die uitkomt op de aanbouw van de botterloods en daar als terras op het plat dak dient. De geknikte topgevel is voorzien van roodgeschilderde verticale houten delen, witgeschilderde windveren en een makelaar. Het interieur herbergt de smederij met smidsvuur aan de noordzijde en een werkbank aan de zuidzijde. In de vloer is een oude molensteen opgenomen. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een smederij uit 1904. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de scheepswerf. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging aan het werfterrein, in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520415
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diver..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesituee..

werf Nieuwboer

Havenstraat 26
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gele..

Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Oude Schans 56a
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De ..

Aan de havendijk gelegen visafslag

Havendijk 28
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)