Meer dan 63.000 rijksmonumenten


werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Nijverheid Industrie

Oude Schans 86
3752AH Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht


Beschrijving van werf Nieuwboer

Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesitueerd aan de Oude Schans. De demontabele achtergevel is westelijk aan het werfterrein gelegen. Omschrijving Het pand is grotendeels in baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen belegd schilddak. Tegen de zuidgevel is een aanbouw onder plat dak gezet die een deel van de werkplaats (botterloods) bevat en de aansluiting vormt met de smederij. De bakstenen voorgevel of westgevel heeft in het midden een openslaande deur met bovenlicht onder getoogde strek. Links is een twintigruits schuifvenster gezet, rechts een deur met bovenlicht. In de tweede bouwlaag zijn twee zesruits schuifvensters gezet. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met openslaande deuren en wangen. De achtergevel is van hout en bestaat uit een constructie die grotendeels demontabel is ten behoeve van het op de helling trekken van schepen. Er zijn drie roedenvensters aangebracht. De linkerzijgevel heeft een vijftal kleine vensters. De rechterzijgevel is tegen de smederij gelegen. De aanbouw bevat een aantal schuifvensters. De tweede bouwlaag bevat eveneens een aantal schuifvensters en is aan de oostzijde deels uit houten messing en groefdelen opgetrokken. Het interieur heeft aan de noordoostzijde een lieropstelling achter een houten wand. Aan de zuidwestzijde is in een lager bouwdeel de werkplaats gesitueerd. Het deel van de werkplaats aan de westzijde heeft een lager plafond. De entree tot de bovenwoning is gelegen aan de zuidwestzijde. Waardering De botterloods met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van een loods voor scheepsbouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw, alsmede vanwege functionele en situationele waarde vanwege de ligging aan de westzijde van het werfterrein en en de relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520414
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diver..

werf Nieuwboer

Oude Schans 87
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswon..

werf Nieuwboer

Havenstraat 26
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gele..

Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Oude Schans 56a
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De ..

Aan de havendijk gelegen visafslag

Havendijk 28
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)