Meer dan 63.000 rijksmonumenten


werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Gebouw

Havenstraat 26
3752AC Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht


Beschrijving van werf Nieuwboer

Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gelegen aan de noordoostzijde van de werf, parallel aan de oudste helling en met de nokrichting haaks op de overige drie hellingen. Omschrijving De loods is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt ongelijkzijdig zadeldak met oost-westelijke nokrichting. De loods heeft gevelwanden in rabatdelen en messing en groefdelen. De planken zijn rood geschilderd. De goot rust op klossen. De westgevel is een topgevel met links een deels stenen onderbouw met venster en rechts een deur. De tweede bouwlaag bevat een luik met dubbele deuren en links een negenruits venster tussen rabatdelen. De topgevel bestaat uit messing en groefdelen, kraagt iets uit en is afgewerkt met windveren en een makelaar. De zuidgevel in rabatdelen heeft in de eerste bouwlaag vier liggende zesruits vensters. In de tweede bouwlaag zijn vier negenruits vensters gezet, waarvan de twee rechter met schuifpanelen onder de vensters zijn uitgevoerd. De noordgevel is blind en opgetrokken uit messing en groefdelen. De oostelijke topgevel heeft links in de eerste bouwlaag, die bestaat uit messing en groefdelen, een deur. In de tweede bouwlaag, uitgevoerd in rabatdelen, zijn een vijftienruits- en een twaalfruitsvenster gezet met schuifpanelen onder de vensters. Waardering De rode loods is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tweelaags opslagloods, behorend bij een scheepswerf. Tevens van ensemblewaarde vanwege de prominente ligging aan de Oude Haven en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige complexonderdelen van de scheepswerf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520413
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diver..

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesituee..

werf Nieuwboer

Oude Schans 87
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswon..

Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Oude Schans 56a
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De ..

Aan de havendijk gelegen visafslag

Havendijk 28
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Va..

Kaart & Routeplanner

Route naar werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Foto's (2)