Meer dan 63.000 rijksmonumenten


werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Weg En Waterwerk

Oude Schans 86
3752AH Bunschoten Spakenburg (gemeente Bunschoten)
Utrecht


Beschrijving van werf Nieuwboer

Inleiding WERFTERREIN met vier HELLINGEN, als onderdeel van de scheepswerf. De scheepswerf dateert globaal uit 1750, maar heeft later diverse wijzigingen ondergaan, de grootste afgestemd op de ontwikkeling van een nieuw type botter, na 1829. De werf vertoont in zijn huidige verschijningsvorm met de meeste onderdelen een overwegend 19de eeuws karakter. De werf is in 1992 gekocht door de gemeente Bunschoten en werd tussen 1996-1998 gerestaureerd. Omschrijving Het negentiende eeuwse WERFTERREIN met vier HELLINGEN is gesitueerd aan de zuidzijde van het complex, in de knik van de Oude Haven. Het werfterrein wordt aan de noord-, oost- en westzijde ingesloten door bebouwing. De kade is uitgevoerd met een houten beschoeiing. De zuidoostelijk gelegen, kleinste helling dateert uit eerste helft 19de eeuw en ligt voor de Rode Loods. Haaks hierop liggen de overige drie hellingen die stammen uit tweede helft van de 19de eeuw. De hellingen bestaan elk uit een bed met houten plankiers. Hierop is een koolteerlaag aangebracht die is ingestrooid met gebroken schelpen. De hierop aangebrachte houten sleden zijn aan de hooggelegen zijden voorzien van een stalen blok. Een deel van het werfterrein is verhard met een klinkerbestrating, een ander deel met leem, grind en scheepsrestanten. Op het werfterrein is een kaapstander geplaatst: een windas waarmee door middel van paarden de schepen op de helling getrokken werden. Het bijbehorende juk functioneert als onderdeel van de branderstelling: de plaats waar planken werden gekromd. Waardering Het werfterrein met de hellingen zijn van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een negentiende eeuws werfterrein met hellingen met houten plankiers. Tevens van ensemblewaarde vanwege de prominente ligging aan de Oude Haven alsmede vanwege de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520412
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

werf Nieuwboer

Oude Schans 86
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesituee..

werf Nieuwboer

Oude Schans 87
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswon..

werf Nieuwboer

Havenstraat 26
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gele..

Visrokerij bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen

Oude Schans 56a
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De ..

Aan de havendijk gelegen visafslag

Havendijk 28
Bunschoten Spakenburg (Gemeente Bunschoten)
Inleiding Aan de Havendijk gelegen VISAFSLAG is gebouwd in 1923 naar ontwerp van H. Dekkers uit Bunschoten en gebouwd door de Gebroeders Va..

Kaart & Routeplanner

Route naar werf Nieuwboer in Bunschoten Spakenburg

Foto's (2)