Oldruitenborgh, hoofdgebouw (1947-2001: gemeentehuis) in Vollenhove

Groenestraat 24
8325AZ Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: waarsch. eind 15e eeuw verb. o.m. kort voor 1656, kort na 1763 en begin 19e eeuw 1962-63 (rest.) 1500 waarsch. eind 15e eeuw verb. o.m. kort voor 1656, kort na 1763 en begin 19e eeuw 1962-63 (rest
Architect: R. Offringa (1962-\'63) Offringa 1963 R. Offringa (1962-\'63)

Beschrijving van Oldruitenborgh, hoofdgebouw (1947-2001: gemeentehuis)

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg) In wezen laatmiddeleeuws met latere veranderingen en toevoegingen; thans met een 19e eeuws uiterlijk; in de jaren 60 van de 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd; bakstenen gebouw van twee verdiepingen op langgerekte plattegrond onder twee evenwijdige schilddaken, aan de westkant gesloten; twee schoorstenen en gedekt met geglaasde pannen; voorgevel met een risalerend geveldeel van drie traveeën met kroonlijst, iets hoger dan de gevels rechts (8 traveeën) en links (4 traveeën) ervan; parterreramen 8-lichts, op de verdieping 4-lichts-vensters (in het risalerende deel 6-lichts); ingangspartij in het vooruitspringende deel, bestaande uit 3 identieke tuindeuren met halfronde empirebovenlichten; achtergevel met onregelmatige vensterindeling, oostgevel met één 8-lichts empirevenster; westgevel geheel nieuw - tot in de jaren 60 van de 20e eeuw was er hier een aangebouwde schuur. Waardering HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving met name de uitermate langgerekte hoofdvorm; - als centrum van het complex; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)