Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in Nieuwersluis

Weg En Waterwerk

Mijndensedijk 43 a
3631NN Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van weg en waterwerk

Inleiding GEMAAL aan de oostzijde van de Mijndensedijk, in 1926 gebouwd in opdracht van het bestuur van het Waterschap Mijnden naar ontwerp van de architect H.A.J.F. Hissink. Het gemaal wordt elektrisch aangedreven. De oorspronkelijke centrifugaalpomp (vervaardigd door Werkspoor) is nog operationeel. Sinds de electrificatie van het gemaal vervangt deze de Mijndense watermolen, die meer landinwaarts in de Polder Mijnden was gesitueerd. De vensters en deuren zijn na 1986 vernieuwd. Omschrijving Het gemaal is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een overkragend schilddak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en de nok evenwijdig aan de weg. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband boven een trasraam in klinkers, afgesloten door een rollaag. Hoeklisenen en een brede band met verticaal siermetselwerk onder de dakrand, omlijsten de gevels. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht. De achtergevel is aan de onderzijde ter hoogte van de waterlijn gecementeerd en sluit aan op gecementeerde landhoofden met een gemetselde afdeklijst. De voorgevel (westzijde) bevat drie vensters, evenals de achtergevel aan de zijde van de Molenvliet. In de rechterzijgevel bevindt zich een dubbele deur met ruiten. De linkerzijgevel bevat een tweelichtsvenster. Aan de achterzijde is een smalle houten loopbrug met een ijzeren leuning boven de ijzeren buis van de waterinlaat. Waardering Het waterstaatkundig object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een gemaal gebouwd in 1926, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en sobere detaillering. Voorts als voorbeeld uit het oeuvre van de architect Hissink. Tevens vanwege de aanwezigheid van het oorspronkelijke dieselgemaal in 1926 gebouwd door Werkspoor. Tenslotte is het gemaal als vervanging van de Mijndense watermolen, van algemeen belang vanwege de plaats binnen de historie van de waterhuishouding in Nederland in het algemeen en die in de Polder Mijnden in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520400
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in Nieuwersluis

Ouderhoek, hek met twee bakstenen pijlers met natuurstenen eenvoudige bekroning

Rijksstraatweg 47
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
"OUDERHOEK", HEK met twee bakstenen pijlers met natuurstenen eenvoudige bekroning.

Landzicht

Mijndensedijk 57
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving De LANGHUISBOERDERIJ Landzicht is in 1907 gebouwd ter vervanging van een oudere krukhuisboerderij. De via een oprijlaan te ber..

woonhuis

Zandpad 1
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het WOONHUIS, gebouw F, in de vorm van een herenhuis in neorenaissancestijl is in 1878 gebouwd als directeu..

Damsluis

Zandpad 1
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding De DAMSLUIS is in 1871 door de Genie gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in samenhang met het fort van Nieu..

Vreedenhoff: Tuinmanshuis en schuur

Rijksstraatweg 51
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TUINMANSHUIS MET SCHUUR. Aan de zuidzijde van de aanleg staat een tuinmanshuis uit 1887, dat in 1909 is afgebroken en met de..

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in Nieuwersluis

Foto's (1)