Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemaal (Polder Dorssewaard) in Vreeland

Weg En Waterwerk

Bergseweg 28
3633AK Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Gemaal (Polder Dorssewaard)

Inleiding GEMAAL uit 1895, gebouwd als stoomgemaal (later petroleum) met centrifugaalpomp, in opdracht van het bestuur van de Polder Dorssewaard. De eerste steen werd in 1895 gelegd door jhr. J.H. Backer. Het is het oudste gemaal in de gemeente Loenen. Het gemaal wordt thans electrisch aangedreven. Het gemaal ligt op een aan drie zijden door sloten omgeven stukje land, dat via een houten bruggetje te bereiken is. Omschrijving Het vrijstaande, evenwijdig aan de weg gelegen gemaal is evenwichtig van ontwep uitgevoerd als een klein rechthoekig bakstenen gebouw met door spaarvelden ingedeelde gevels. Het bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak tussen tuitgevels met uitgemetselde schouderstukken, gedekt met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staand verband met spaarvelden in halfsteens verband en rondom een bepleisterde plint. Rondom zijn rozetankers aangebracht. De tuitgevels zijn afgedekt met een rollaag. De voorgevel (westzijde) heeft drie blinde rechthoekige spaarvelden aan de bovenzijde afgesloten door een muizentandlijst. De zijgevels hebben beide twee gekoppelde kepervormige spaarvelden en vlechtingen in het metselwerk langs de dakrand en in de geveltop een ronde ventilatieopening met een gietijzeren rooster. In de rechterzijgevel is rechtsonder de eerste steen ingemetseld. De achtergevel bevat binnen een spaarveld, afgesloten door een muizentandlijst, links een getoogde opgeklampte deur en rechts twee getoogde gietijzeren roeden vensters. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een klein laatnegentiende-eeuws gemaal, alsmede als onderdeel van de ontwikkeling van de waterhuishouding in Nederland in het algemeen en in de Polder Dorssewaard in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520395
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:37:00.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemaal (Polder Dorssewaard) in Vreeland

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit
hinderdam (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 12. Gemaal en bijbehorende waterwerken. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GEMAAL EN BIJBEHORENDE WATERWERKEN langs de oostoever ..

Vreedenhorst: hoofdgebouw

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Vreedenhorst). Op de middenas van het terrein ligt een in oorsprong zeventiende-eeuws blokvormig witgepleisterd hoofdgebouw van..

Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst. Het meest kenmerkende en oudste element van de historische aanle..

Vreedenhorst: koetshuis

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS. In de noordoost hoek van het terrein staat een koetshuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat thans in gebruik is als woning..

betonnen werken tussen fort hinderdam en fort kijkuit

betonnen werken tussen fort hinderdam en fort kijkuit
hinderdam (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 12. Groepsschuilplaatsen type P. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE zie ook monumentnummer:531406 Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P al..

Kaart & Routeplanner