Plantagehuis in Vreeland

Kleizuwe 101
3633AG Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Plantagehuis

Inleiding GEDENKPAAL uit 1863, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkheid 'Vreeland', die terug gaat tot in de 18de eeuw. In 1908 werd door de Amsterdamse koopman G.H. Hooft van Vreeland opdracht gegeven tot de bouw van het hoofdhuis in moorse stijl temidden van een landschappelijk aangelegd park. Omschrijving De gedenkplaal aan het einde van de Breedelaan, ter hoogte van de Bergweg, bestaat uit een vierkante zuil, bekleed met lichtgele zandstenen platen met een inscriptie, op een voetstuk en met een afdekplaat in donkere zandsteen. Het randschrift van de afdekplaat bevat de volgende inscripties: 'TROUW', 'HULP', 'HULDE' en 'EENSGEZINDHEID'. Onder 'TROUW' staat op de zandstenen plaat de inscriptie: 'Jubileum. Lof, aanbidding, dank en ere worden immer toegebracht aan den Schepper, God en Heere die schiep licht uit duistre nacht. 1863'. Onder 'HULDE' staat de inscriptie: 'S. Rendorp. W. van Voorthuysen. H. Ruys. E. van Beusekom. 1813'. Onder 'HULP': 'In kommervolle tijden Willen zij nog vreugd verspreiden'. Onder 'EENSGEZINDHEID': 'Weldoen uit menschen min Was aller ziel en zin'. Waardering De gedenkpaal uit 1863 is van cultuurhistorische waarde als herinnering aan het 50-jarig jubileum van het Koninkrijk der Nederlanden na de Franse tijd. Voorts is het van ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen, in het bijzonder de andere gedenkmonumenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)