Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantagehuis in Vreeland

Tuin Park Landgoed

Kleizuwe 101
3633AG Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Plantagehuis

Inleiding BRUG met TOEGANGSHEK, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkheid 'Vreeland', die terug gaat tot in de 18de eeuw. In 1908 werd door de Amsterdamse koopman G.H. Hooft van Vreeland opdracht gegeven tot de bouw van het hoofdhuis in moorse stijl temidden van een landschappelijk aangelegd park. Omschrijving De brug met toegangshek uit 1863 (evenals de tegenover gelegen brug) over de sloot aan de noordzijde van de Kleizuwe geeft toegang tot een driehoekig terrein met een boomgaard, bekend onder de naam 'De driehoek'. De brug bestaat uit twee gemetselde uitwaaierende landhoofden met aangemetselde halfronde pijlers, aan de bovenzijde voorzien van uitkragend metselwerk. Landhoofden en pijlers zijn voorzien van natuurstenen afdekplaten. In de noord-west pijler is opgelegd in putwerk 'WATERLOO' aangebracht en in de zuid-west pijler '18 junij 1815'. Tussen de gemetselde landhoofden ligt een vaste niet-oorspronkelijke houten brug, bestaande uit houten liggers met een houten plankier, aan weerszijden voorzien van een houten balustrade. Het smeedijzeren toegangshek is verankerd in de zuidelijke pijlers. Het hek bestaat uit twee opengewerkte hekstijlen gevuld met bladornamenten, waartussen een tweevleugelig spijlendraaihek is geplaatst. In de middenspijl is een slotkast en sluitpen aangebracht. Het hek is aan de bovenzijde getoogd. De hekstijlen en de spijlen worden door een verguld ornament bekroond. Tegen de noordelijke pijlers van de brug is aan weerszijden een smeedijzeren schoor met voluutvormig ornament geplaatst. Waardering De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een vaste brug op gemetselde pijlers, voorzien van een smeedijzeren toegangshek uit 1863. Voorts als herinnering aan het 50-jarig jubileum van het ontstaan, onder Koning Willem I, van het Koninkrijk der Nederlanden na de Slag bij Waterloo. Tenslotte is de brug van ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen, de tegenovergelegen gedenkbrug en overige gedenkmonumenten in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520390
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantagehuis in Vreeland

Plantagehuis

Kleizuwe 101
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Witgepleisterd WOONHUIS (type landhuis) uit 1908 in moorse stijl opgetrokken, als onderdeel van de historische buitenplaats 'het ..

Plantagehuis

Kleizuwe 101
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding PARKAANLEG, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkhe..

Plantagehuis

Kleizuwe 101
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkh..

Plantagehuis

Kleizuwe 101
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BRUG met TOEGANGSHEK, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als ..

Plantagehuis

Kleizuwe 101
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding DIENSTGEBOUW, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Plantagehuis in Vreeland

Foto's (1)